Piškotni ražnjiči
Le še 4 dni! Imaš že vsa darila?
Pospravi meso in skrij zelenjavo. Današnji ražnjiči so sladki in kljub nežnosti še kako hrustljavi.
Za napičene piškotke potrebuješ:
400 g moke
120 g margarine
120 g kisle smetane
1 žlička ekstrakta vanilije
1 jajce
170 g sladkorja
1/2 žličke sode bikarbone
ščepec soli
2 žlički kakava
Seveda si priskrbi tudi palčke za ražnjiče (špine) in modele za piškote.
Vkup zmeči zgoraj naštete suhe sestavine razen kakava in jih dobro premešaj. Dodaj mokre sestavine in maso temeljito pregneti do testa. Polovico odtrgaj in odstrani iz posode, drugo polovico pa zasuj z dvema žličkama kakava v prahu in pregneti do enakomerne obarvanosti. Obe kepi zavij v folijo in položi v hladilnik za dve uri.
Po hladnem počitku obe kepi razvaljaj do debeline dobrega centimetra in se loti oblikovanja piškotov. Poskrbi za raznolikost in se odloči za dva različna modela za piškote (srce in zvezda).
Tehnika ni prezapletena: najprej na en konec špine napiči srce, nato na drugega zvezdo. Oba naj bosta iz enako obarvanega testa. Na koncu z rokami oblikuj kroglico druge barve, katero oviješ okoli sredine palčke in rahlo pritisneš.
Ko so ražnjiči nared, peko prepusti hišnemu žar mojstru. Medtem, ko jih peče 8-12 minut pri 200 stopinjah, ga vztrajno prepričuj, da poleg teh ražnjičev kajmak in čebula nista primerni prilogi.
Po uspešnem žaru brez oglja sveže napihnjenčke pusti pri miru, da se ohladijo.
Sladke ražnjiče vključi v praznični aranžma in nemočno opazuj, kako od mimoidočih sladkosnedcev kar letijo drobtine.
Ti slastni in mehki hrustljavčki so res narejeni s srcem.
Hrsk-hrsk!
Enkratno!