OREO cimetovi polžki
Spirala, ki te hipnotizira
Le kdo ne pozna cimetovih rolic, ob katerih zadiši cela soseska? Nama se pocedijo sline že ob misli na ugriz v puhasto testo in cimetovo spiralo, ko pa v enačbo dodaš še OREO piškote in slasten preliv s kremnim sirom, so ti polžki že skorajda preveč privlačni.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Recept
Testo:
500 g moke “0” manitoba
80 g sladkorja
1 jajce hlevske reje
1 ščepec soli
1 vrečka suhega kvasa
40 g olja
40 g masla SPAR
250 ml toplega svežega mleka
Nadev:
100 g rjavega sladkorja
10 g kakava v prahu
1 žlička cimeta
60 g masla
60 g OREO prahu (OREO powder)
Preliv:
90 g sladkorja v prahu
120 g kremnega sira
1 žlička vanilijeve arome
40 ml mleka
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj sladkor, jajce, sol, suhi kvas, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj in pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Testo naj v pokriti posodi na toplem vzhaja 1 uro, da se njegova prostornina podvoji.
Nadev, oblikovanje in peka:
- V posodici zmešaj rjavi sladkor, kakav in cimet.
- Testo prenesi na pomokano površino in ga splošči, nato pa razvakljaj v pravokotnik, debel 0,5 cm.
- Testo od roba do roba premaži z zmehčanim maslom, po katerem najprej razporediš kakavovo-cimetovo zmes, nato pa še OREO prah.
- Testo zvij v dolgo kačo, ki ji z obeh koncev odščipneš štrukeljca (tadva se pečeta skupaj s polžki in sta nagrada za kuharja).
- Zvitek nareži na 3-4 cm široke polže, ki jih razporediš po namaščenem pekaču z visokim robom.
- Polžki naj se v pekaču dotikajo stene in drug drugega.
- Pekač pokrij s krpo in pusti, da polži vzhajajo 30 minut, vmes pa segrej pečico na 180 ºC.
- Polžke peci 15-20 minut pri 180 ºC.
Preliv:
- Medtem, ko se polžki aklitmatizirajo nazaj na sobno temperaturo, pripravi preliv.
- V posodici z metlico zmešaj sladkor v prahu, kremni sir, mleko in vanilijevo aromo do gladke zmesi.
- Polžke prelij s prelivom, po njih pa potresi OREO prah in razporedi nalomljene OREO piškote.