Turistični štrukeljčki
Priročna nostalgija
Čeprav se časi nenehno spreminjajo, ostajajo nekatere stvari pomirjujoče enake. Že ko sva bila mula in pokovec (pa tudi že vrsto let prej), je med obvezno opremo na plaži zagotovo spadala Turistična pašteta legendarne tvrdke Delamaris. Čim se jo je pričelo mazati na bel kruh, se je vkup zbobnala družina z vseh strani Simonovega zaliva.
Turistično paštetanje po plažah še vedno ostaja nacionalni šport, le da je tokrat dobilo modernejši pridih v obliki priročnih in sočnih štrukeljčkov.
Prikupni zrolančki pa ne spadajo le na plažo, temveč te na dolge poletne dni z bogatim okusom spominjajo skozi celo leto.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
2x Delamaris Turistična pašteta
360 g moke
160 ml vode
100 ml mleka
2 žlici oljčnega olja
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička soli
Za premaz:
1 jajce
1 žlica mleka
sezam
Naročnik recepta je Delamaris.
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Postopek
- Moko, vodo, mleko, oljčno olje, kvas in sol vrzi v skledo ter mešaj in gneti 7 minut.
- Posodo s testom pokrij z mokro krpo in za 1 uro postavi na toplo.
- Testo enakomerno razvaljaj do tankega.
- Pograbi legendarno Turistično pašteto in jo premaži po testu.
- Testo zvij v dolgo kačo, ki jo narežeš na 2-3 cm debele rezine.
- Jajce in žlico mleka sklofaj, nato pa z zmesjo premaži narezane štruklje. Potresi jih s sezamom.
- Pečico segrej na 200 °C in vanjo za 15-20 minut postavi pekač z nadebudnimi štruklji.
V cekar vrzi brisačo, kremo za sončenje, lahkotno kriminalko in, seveda, cel kup turističnih štrukeljčkov. Plaža te čaka.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Preizkusila 4x in vsakič imela težave s testom – očitno je preveč tekočine, da bi vmesila gladko testo brez lepljenja na prste. Žal nimam mašine za gnetenje, preizkusila sem tudi s paličnim mešalnikom pa ni bilo nič drugače. Kakšna ideja? Drugače pa okusno pecivo in vsakič je zginilo kot kafra :). Doma smo ljubitelji te paštete, tako da uporabim tri paštete zaradi močnejšega okusa in začinim testo (posušena bazilika in mešanica popra). Hvala za recept :).