Lososov burger
Tale je pa po ponvi priplaval
V burgerju se največkrat znajdejo žmohtne mesnine, kar pa ne pomeni, da v tem tolmunu ribe niso dobrodošle. Če za zvezdo takega sendviča uporabimo lososa in ga pravilno spečemo, nato pa postrežemo v španoviji z legendarno remulado, mu marsikateri burger ne seže niti do prve solatke.
Srž lososovega burgerja je seveda v lososovem polpetu – kot pri pečenem fileju, mora biti tudi ta na sredini še rožnat, sicer bomo grizli ribjo žagovino.
V teh polpetih ni jajčk, ki običajno prevzamejo vlogo veziva – nekaj mase preprosto zmeljemo v pasto, beljakovine v njej pa poskrbijo, da večji koščki lososa ostanejo skupaj v želeni obliki.
Za ta burger priporočava, da uporabiš atraktivne RAZPOKANE BURGER BOMBETKE.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 burgerje
Lososov polpet:
600 g fileja lososa
40-50 g panko drobtin
6-8 vloženih inčunov
1 žlička gorčice
2 manjši šalotki
sol
poper
Remulada:
2 žlici kaper
2 majhne kisle kumarice
1 zelena čebula
6-9 žlic majoneze
2 žlici gorčice
sol
poper
Ostalo:
1 velik paradižnik
solata ledenka
bombetke
Postopek
Lososovi polpeti:
- S fileja lososa s pinceto odstranimo kosti, z ostrim nožem pa kožo.
- Meso narežemo na večje kocke.
- Šalotki olupimo in narežemo na majhne kocke.
- V sekljalnik stresemo približno četrtino lososa, vso šalotko, žličko gorčice in inčune.
- Vse skupaj pošteno zmiksamo do gladke paste.
- V sekljalnik dodamo preostalega lososa in ga z nekaj kratkimi pulzi vkomponiramo v maso. Koščki lososa morajo biti veliki do polovice nohta na mezinčku.
- V maso primešamo še ščepec popra in panko drobtine.
- Malo mase poskusimo in po potrebi dosolimo.
- Maso pokrijemo in postavimo na hladno za 20 minut.
Remulada:
- Za pripravo remulade lahko uporabimo sekljalnik, a priporočava, da se opravila lotimo z ostrim nožem – omaka bo imela prijetnejšo teksturo.
- Kapre fino nasekljamo, kumarici pa narežemo na res drobne kocke.
- Zeleno čebulo splaknemo in jo najprej narežemo na tanke kolobarje, potem pa fino nasekljamo – tako zeleni kot beli del.
- V skodelici zmešamo sesekljane kapre, kumarice in čebulo ter dodamo majonezo in gorčico.
- Omako dobro premešamo in jo solimo ter popramo po okusu.
Oblikovanje polpetov:
- Za oblikovanje lepih polpetov uporabimo okrogel slaščičarski model ali večji okrogli model za piškote.
- Model po notranji strani malce natremo z oljčnim oljem, nato ga postavimo na desko in vanj nadevamo četrtino mase.
- Maso v modelu s prsti dobro potlačimo in poravnamo, nato model previdno dvignemo.
- Okrogel polpet potlačimo s prsti do velikosti bombetke.
- Iz mase tako oblikujemo še tri ostale polpete.
Peka polpetov:
- Na ogenj pristavimo ponev z nesprijemljivim dnom.
- Na srednje-visokem ognju jo dobro segrejemo, nato vanjo kanemo malo oljčnega olja
- Polpete pečemo 2-3 minute na vsaki strani – raje manj kot več.
- Cilj so zunaj lepo zapečeni polpeti z rožnato sredico.
Postrežba:
- Paradižnik narežemo na tanka kolesca, solato pa splaknemo in natrgamo.
- Bombetke prerežemo, pri tem pa pazimo, da spodnji del ni pretanek.
- Bombetke popečemo na prerezanem delu v ponvi pri visoki temperaturi.
- Dno bombetke premažemo z malo remulade, nanjo pa položimo nekaj listov solate.
- Na vrsti je vroč lososov polpet, na katerega postavimo rezine paradižnika.
- Zgornji del bombetke premažemo z dobro žlico remulade in ga posadimo na vrh burgerja.