Razpokane burger bombetke
Slastna kamuflaža
Problem bombetk je v tem, da so predobre, da bi zdržale več kot en dan.
V upanju na daljše preživetje, so si te nežne bombetke nadele krhek in razpokan oklep, obarvan s sipinim črnilom.
Dobra novica je, da se atraktivne bombetke odlično obnesejo v vsakem burgerju, slaba novica pa je, da se je pričakovano trajanje njihovega življenja razpolovilo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Bombetke:
500 g moke tip 500
7 g suhega kvasa
15 g soli
4 žlice olja
45 g sladkorja
170 ml mlačnega mleka
150 ml mlačne vode
50 g masla sobne temperature
Sipin oklep:
90 g riževe moke
90 ml tople vode
1 žlička suhega kvasa
1 žlička sladkorja
4 g sipinega črnila
Postopek
Testo – osnovne bombetke:
- Priprava testa je najenostavnejša z robotom, a tudi na roke bo šlo brez težav.
- Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in jih zmešamo v homogeno zmes.
- Masa pride kar lepljiva.
- Dodamo maslo sobne temperature, nato testo gnetemo 5 minut, oz. toliko časa, da je vso maslo vkomponirano, testo pa gladko.
- Testo oblikujemo v gladko kepo tako, da robove spodvihamo navznoter, s tem pa napenjamo površino kepe.
- Testo pustimo v posodi in ga pokrijemo s plastično kapo za tuširanje ali vlažno krpo.
- Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno 1 uro.
Oblikovanje:
- Za oblikovanje si pripravimo čisto površino. Ker pri teh bombetkah za oblikovanje ne uporabljamo moke, priporočava silikonsko podlago.
- Vzhajano testo prevrnemo na podlago, ga oblikujemo v dolgo štruco in ga narežemo na 8 enakih delov. Vsak kos mora imeti približno 120 g – za enakomerne bombetke priporočava uporabo tehtnice.
- Vsak del s prsti s spodvihovanjem oblikujemo v majhno kepico z gladko in napeto površino. Kepo postavimo na podlago, nato jo obračamo med navzgor obrnjenima dlanema, ki ju premikamo v nasprotni smeri.
- Na strani, kjer se je nabralo testo, tega stisnemo skupaj, da se zlepi.
- Kepe razporedimo po pladnju za peko, prekritim s papirjem za peko, in jih pokrijemo s prozorno folijo za živila.
- Pustimo jih pri miru 45-60 minut, da se skoraj podvojijo po prostornini.
Premaz:
- Medtem, ko bombetke vzhajajo, pripravimo premaz.
- V posodi zmešamo 90 ml tople vode, 90 g riževe moke, 1 žličko suhega kvasa, 1 žličko sladkorja in 4 g sipinega črnila.
- Dobljeno zmes pustimo vzhajati 20 minut.
Peka:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Zavremo skodelico vode in jo zlijemo v ognjevarno posodico.
- Po vrhu bombetk premažemo črn premaz – pazimo, da jih ne premažemo preveč na debelo.
- V pečico postavimo bombetke in posodico z vrelo vodo.
- Pečemo jih 20-25 minut pri 180 °C.