Kvašen medved
Sladka zver
OK, lekcija iz preživetja v naravi: nekega dne se veselo potikaš po Kočevskem pragozdu in kar naenkrat zaslišiš brundanje in lomastenje. Obrneš se in pred seboj zagledaš puhastega medvedka z očmi iz rozin. Kaj narediš?
Edini pravilni odgovor se glasi: pohrustaš ga, kakor je dolg in širok!
Šalo na stran, edini medved, ki se mu lahko postaviš po robu, je tale, ki nastane v tvoji lastni kuhinji. Ponaša se z mehkim in sočnim, predvsem pa prijetno okusnim testom, zaradi enostavne priprave pa je kot nalašč za skupno pacanje z najmlajšimi!
Priročnik za lov na medveda pravi, da se moraš pred lovom do zob oborožiti s pravo opremo. Midva priporočava Dr. Oetker izdelke 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept za 2 medota
Sestavine:
750 g moke
1,5 vrečke Dr. Oetker suhega kvasa
6 žlic olja
90 g sladkorja
480 ml toplega mleka
75 g mehkega masla
0,5 žličke soli
1 vrečka Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
Ostalo:
rozine
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Testo:
- V skledo stresemo moko, sladkor, sol, vanilin sladkor, suhi kvas in limonino lupinico.
- Sestavine premešamo, v njihovo sredino pa izkopljemo jamico.
- Vanjo zlijemo olje in toplo mleko.
- Vse skupaj premešamo in zgnetemo v voljno testo.
- Dobljeno kepo testa pustimo 10 minut pri miru, nakar vanjo vmešamo in vgnetemo še zmehčano maslo.
- Posodo pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo.
- Testo vzhajamo, dokler se njegova prostornina ne podvoji, približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Testo iz posode stresemo na čisto delovno površino.
- Kepo testa razpolovimo – iz vsake polovice bo nastal po en medved.
- Polovico testa razdelimo na:
-
- 1 veliko kepo – za medvedkov trup
- 1 srednjo kepo – za medvedjo glavo
- 4 majhne kepe – za medvedkove okončine
- 3 mini kepe – za medvedja ušesa in smrček.
- Velik pladenj za peko prekrijemo s papirjem za peko in na njemu iz kroglic testa sestavimo medvedka.
- Medvedu z rozinami ustvarimo popek in obe očesi. Rozine potisnemo v testo, drugače bodo med peko odpadle.
- Postopek ponovimo še z drugo polovico testa, nato pa oba medvedka prekrijemo s krpo in ju pustimo vzhajati 20 minut.
- Medtem, ko se medvedka napihujeta, prižgemo pečico in jo nastavimo na 180 °C.
- Oba medota premažemo z mešanico 1 jajca in 3 žlic mleka.
- Medvedka pečemo 20-30 minut pri 180 °C.