Pisani sladki kruhki
Da ne bodo edine pisane stvari na velikonočni mizi le tvoja jajca
Recept za te prešerne kruhke sva si izposodila pri veselih Mehičanih. Tam se tak kruhek imenuje “concha” (izgovorjeno “konča”), gre pa za sladko kvašeno pecivo, ki v prevodu pomeni školjka. Ime je dobilo po značilnem vzorcu, ki nastane v krhkem testu, ki pokriva hlebček iz kvašenega testa.
To latino pecivo s fletnim pokrivalom je že na izgled praznično, zato je kot nalašč za ob bok šarenim pirhom na velikonočno obloženi mizi.
Za odličen okus in prijetno pastelno barvo conch posezi po Dr. Oetker barvah in ostalih izdelkih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Kvašeno testo:
500 g moke
150 ml mleka
2 jajci velikosti L
120 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
100 g masla sobne temperature
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
1 ščepec soli
Krhko testo:
100 g masla
100 g Dr. Oetker Sladkega prahu
120 g moke
Dr. Oetker barve za kolače
Postopek
Kvašeno testo:
- V večjo posodo stresi 500 g moke, 120 g sladkorja, vrečko suhega kvasa, vrečko vanilijevega sladkorja, žličko limonine lupinice in ščepec soli.
- Suhe sestavine premešaj, v sredini kupčka pa izdolbi jamo.
- Vanjo vlij 150 ml mleka, ubij obe jajci, stresi zmehčano maslo in špricni žličko vanilijeve arome.
- Sestavine premešaj, nato pa jih s pomočjo kuhinjskega robota 10 minut gneti, da dobiš voljno testo. Gnetenja se lahko lotiš tudi na roke, a bo trajalo dlje.
- Posodo pokrij s pokrovom ali vlažno krpo in jo postavi na toplo mesto brez prepiha.
- Testo naj vzhaja 1-2 uri, da se njegova prostornina podvoji.
- Med vzhajanjem pripravi krhko testo, ki bo služilo kot barvito pokrivalo.
Krhko testo:
- V posodi električno pretepi 100 g masla in 100 g sladkega prahu, da maslo popeni.
- Med mešanjem postopoma dodaj 120 g moke.
- Dobljeno zmes z dlanmi oblikuj v štiri enako težke kroglice.
- V vsako kroglico vgneti malo poljubne barve za kolače – do želene živosti barve.
- Kroglice razpolovi, da jih dobiš 8.
Oblikovanje in peka:
- Vzhajano testo razdeli na 8 enakih velikih kosov, ki jih nato z dlanmi oblikuješ v kroglice.
- Razporedi jih po pekaču, prekritem s peki papirjem. Midva sva jih spekla na enem pekaču, kjer so se med vzhajanjem napihnile, nato pa dotikale med sabo.
- Če želiš, da se med peko ne dotikajo, jih preprosto speci v dveh rundah.
- Hlebčke premaži s stopljenim maslom.
- Kroglico obarvanega krhkega testa na gladki strani peki papirja ali pa na acetatni foliji potlači v tanek krog.
- S papirjem ali folijo ta krog prenesi na hlebček, papir pa previdno odlepi. Nič hudega, če se kapica kje malo strga.
- Barvno zaplato potisni ob hlebček z vseh strani in jo pogladi, z nožkom pa odreži odvečno obarvano testo na dnu.
- Z ostrim nožem v barvno kapico zareži črte ali poljubne vzorce – običajno so to vzporedne krivulje.
- Kruhke pusti stati približno 1 uro, da vzhajajo, medtem pa se po prostornini skoraj podvojijo.
- Peci jih 20 minut na 160 °C.