Deep dish pica
A si ti tut not padu?
Preden si nakopljeva srd in gnev vseh trdojedrnih ljubiteljev pic, naj te potolaživa – za naju je prava pica italijanska. Kar pa ne pomeni, da naju ni obsedel prav poseben tip pice čikaških korenin – deep dish pica.
Njeno ime izhaja iz dejstva, da gre pravzaprav za pito, spečeno v globokem pekaču. Za razliko od ostalih pic se pri njej sir in salama skrivata pod paradižnikovo omako. Gre za pico presežkov – ogromno testa, ogromno omake in predvsem, ogromno sira. Ko odrežeš kos ravnokar spečene deep dish pice, ga lahko neseš čez celo dnevno sobo, pa se sir ne bo strgal.
Gre pač za ultimate comfort food, pri katerem so kalorije tabu, nasmeška pa z obraza ne moreš zbrisati še par ur.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Recept
Testo:
300 g moke manitoba
2 žlički suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
160 ml mlačne vode
45 ml ekstra deviškega oljčnega olja
Paradižnikova omaka:
800 g olupljenih paradižnikov
1 žlička drobljenega origana
0,5 žličke sušenega česna
0,5 žličke sušene čebule
2-3 ščepci soli
1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
Nadev:
300 g mocarele v lističih
40 g zimske salame
sir grana padano
Ostalo:
Pekač za torte s premerom 24 cm
Postopek
Testo:
- V posodo stresi, nameči in zlij vse sestavine za testo.
- Premešaj jih, nato pa gneti 6 minut.
- Testo oblikuj v kepo in ga pusti v pokriti posodi vzhajati eno uro.
Paradižnikova omaka:
- Olupljene paradižnike stresi v fino cedilo, postavljeno nad posodo, in jih med prsti temeljito pretlači.
- Odcedi čim več tekočine.
- Pretlačene paradižnike zmešaj z origanom, česnom, čebulo, soljo in oljčnim oljem.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 220 ºC.
- Tortni pekač s snemljivim obodom premaži z oljčnim oljem.
- Testo prenesi v pekač in ga enakomerno razporedi po dnu in steni modela.
- Testo mora ob strani segati do enake višine, približno 3-4 cm.
- Po dnu testa razporedi lističe mocarele.
- Po mocareli razporedi zimsko salamo.
- Na konec v sredino pice stresi omako in jo poravnaj.
- Po omaki naribaj sir grana padano, nato pico postavi v segreto pečico.
- Pica se peče 25 minut pri 220 ºC.