Špageti carbonara z zelenjavo
Pripravljeni, še preden lahko rečeš “špargelj”!
Špageti carbonara so izvrstna klasika, ki pa lahko na krožniku izgleda malce dolgočasno. Kot se spomladi prebuja narava, naj se prebudi še kupček špagetov! Vanj poleg carbonare stlačimo še grah, korenček in nepremagljive šparglje.
Kremna in bogata jed tako dobi malce bolj svežo noto in prijeten kontrast tako v barvah kot v teksturi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 2
Sestavine:
200 g špagetov
150 g zamrznjenega graha
250 g špargljev
1 korenček
3 rumenjaki
1 strok česna
50 g parmezana
30 g slanine
1 žlica oljčnega olja
strt poper
sol
Postopek
Priprava:
- Špargljem odstranimo olesenele konce. Nikar jih ne zavrzimo, temveč jih prihranimo za špargljevo osnovo, iz katere lahko nastane izvrstna juha ali rižota.
- Špargljem odrežemo vršičke, ostalo steblo pa razpolovimo počez.
- Vsako steblo razpolovimo tudi po dolgem in narežemo na enakomerne palčke, vršičke pa pustimo cele.
- Korenček olupimo in ga narežemo na tri enako dolge kose, ki jih prav tako narežemo na tanke palčke.
- Parmezan fino naribamo in ga zmešamo s tremi rumenjaki.
- Slanino narežemo na palčke.
- Strok česna olupimo in ga stremo.
Kuha:
- V velik pisker natočimo vodo, ki jo izdatno solimo in zavremo.
- V večjo ponev vlijemo žlico oljčnega olja in postavimo strok česna.
- Ko se olje segreje, v ponev stresemo šparglje in slanino.
- Nad srednjim-visokim ognjem ju mešamo in pražimo 2 minuti.
- Dodamo zamrznjen grah in korenček.
- Zelenjavo pražimo, da se zmehča, približno 6 minut.
- Solimo jo s ščepcem soli in ščepcem popra, po koncu praženja pa odstranimo strok česna.
- V lonec s kropom stresemo špagete in jih skuhamo po navodilih z embalaže.
- Ko so špageti kuhani, jih v ponev prenesemo s prijemalko, da z njimi dodamo tudi tekočino, v kateri so se kuhali.
- Ogenj v ponvi zmanjšamo, špagete pa zmešamo z zelenjavo.
- V posodo z rumenjaki in parmezanom natočimo pol zajemalke vode od testenin. Premešamo in stresemo v ponev.
- Vsebino ponve temeljito premešamo. Cilj so kremni špageti v svilnati omaki, ki se zlahka mešajo. Če je omaka pregosta, dodamo še tekočino od testenin.
- Špagete carbonara postrežemo takoj, preden pa se jih lotimo, jih pogumno popopramo in zasujemo s sveže naribanim parmezanom.
Noro dobro! Res vaju občudujem!
Tina,
hvala za tako prijetno pohvalo! Naju veseli, da sva te vzpodbudila h kuhi 🙂