Krhki flancati po prababičino
Kaj pa flancaš?
Bliža se pust, ki bo zopet sladkarij polnih ust. Običajno zimo odganjava z nenavadnimi pustnimi dobrotami, kot so tortasta krofova zloženka, nagrmadeno lijakasto pecivo, že predobri OREO krofi ali pa imenitno odpuljeni špinačni krofi.
Tokrat sva stopila povsem iz najine kože in sva pripravila tradicionalne in klasične krhke flancate, ki se v Tjašini družini uporablja že od njene prababice, ki je recept z zapisom ovekovečila.
Ogromno okusa slastni krhki flancati pridobijo šele, ko so sladko pobeljeni. Najhuje pa je, ko se mleti sladkor na flancatih zaradi maščobe preprosto stopi. Še dobro, da so pri Wiener Zucker ravno v ta namen razvili sladkor za posipanje, ki na površini pustnih dobrot ostane brezhiben.
Še več takih in drugačnih slastnih fotografij si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za skledo flancatov potrebuješ:
150 g moke
30 g masla
1 ščepec soli
2 rumenjaka
2-4 žlice belega vina
1-2 žlici sladke smetane
Wiener Zucker sladkor za posipanje
Polovico moke stresi na desko in jo posoli. Maslo zreži in nameči na moko in ga z nožem pretlači skupaj z moko. Primešaj dva rumenjaka, vino in sladko smetano.
Skupaj s preostalo moko vse skupaj dobro pregneti.
Testo, ki mora biti voljno, pusti počivati pol ure, nato ga razvaljaj na tanko, kolikor je le mogoče. S kolescem v testo vreži pravokotnike, v njihove sredine pa črto. Vsakega prepogni navznoter skozi vrezano sredinsko odprtino.
Olje segrej na srednje močnem ognju in vanj vrzi 5 nadebudnih flancatov. Od veselja se bodo takoj napihnili, po pičlih nekaj sekundah pa bodo že nared, da jih spretno obrneš. Nekaj trenutkov namakanja še na drugi strani in flancati so nared.
Postopek ponavljaj, dokler pred seboj nimaš cele grmade poflancanih skravžljančkov.
Pograbi sladkor v prahu ter ga radodarno in podivjano stresi po flancatih. Wiener Zucker so v čisti genialnosti svoj sladkor za posipanje natlačili v simpatičen steklen posipalnik, s katerim je zasneženje flancatov nadvse zabavno.
Ne preostane ti drugega, kot da na polno napadeš grmado krhkih flancatov!
Poflancan tek!
1 Response
[…] in za pripravo krhkih flancatov čisto po šolsko sledila zapisom Tjašine prababice (recept TUKAJ). Tudi pri tokratnem pustnem podvigu bova sledila kracam Tjašine prednice, le eno generacijo […]