Lijakasto pecivo

Ko imaš že poln lijak krofov in mišk

 

Že vidiva, kako pisano gledaš, ker sva predte vrgla povsem ameriško pecivo, ki ga v izvirniku poznajo pod imenom ‘funnel cake’. Sicer čezlužniki ne odganjajo zime z našemljenim bezljanjem, ampak to čez lijak našpricano in ocvrto pecivo pa za pusta sede, kot da bi bilo naše. Po okusu je nadvse podobno miškam, po izgledu pa skravžljanim palačinkam.


Za pripravo ocvrte jare kače lahko brez skrbi uporabiš obe levi roki, s hrustljavostjo in odličnim okusom pa uspešno zakriješ še tako hudo obliko lenobe.


Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Nagrabi si poln lijak sledečih sestavin:
2 jajci
80 g sladkorja
180 g moke
360 ml mleka
1/3 žličke pecilnega praška
pol žličke cimeta
ščepec soli

Najključnejše orodje za izdelavo lijakastega peciva je… lijak, seveda. Brž ponj!

Nadeni si masko in se podaj v kuhinjo, kjer se lotiš recepture za maso, ki je na moč podobna tisti za palačinke.
Jajci in mleko vrzi v eno posodo, v drugi pa zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, cimet in sol. Po mešanju sestavin v vsaki posodi naj se mokre in suhe sestavine združijo pod krutim vrtiljakom električnega mešalnika.


V srednje velikem piskru segrej olje, nato pa pograbi lijak, mu manjšo odprtino zakrij s prstom in ga napolni z maso. Lijak prestavi nad olje, nato odmakni prst. Med vlivanjem lijak neprestano premikaj v naključno vijugastem vzorcu. Poskrbi, da ne pustiš kje prevelike luknje, hkrati pa pazi, da ne vliješ preveč mase. Zapri pipico in lijak odstavi, pozornost pa posveti cvretju zgužvanega peciva, ker je zares hitro pripravljeno. Ko spodnja stran skodrančka zlato porumeni, je čas da ga obrneš in cmariš še petnajst sekund.
Pograbi ga in vrzi na papirnate servete, da se znebiš odvečnega olja.


Ko porabiš vso maso, zberi palačinkaste nabrizgančke na kupu in med njih natlači poljubno sadje, jih posuj s sladkorjem v prahu in pošpricaj s čokolado.


Končno imaš na voljo novo orožje za boj proti sosedovi Štefki in njenim ‘legendarnim’ miškam. Kdor se zadnji smeje…


Pustni tek!

Leave a Reply