Krofova zloženka

Vzpon zanemarjenih krofov

 

Prav vsi poznamo pisano in veselo stran pustnega obdobja, ko naokoli poskakujemo našemljeni in se pošteno bašemo s pregrešnimi pecivi. Redkokdo pa pomisli na uboge pozabljene in posušene krofe, ki se v obdobju odganjanja zime znajdejo v vsakem gospodinjstvu. Po nekajdnevnem svaljkanju po kotičkih kuhinje jih nihče več ne povoha.


Kot da niso že kvašeni ubožci dovolj žalostni, se je zgodila še večja tragedija: crknila ti je tehtnica, pečica pa stavka. In to ravno danes, ko pričakuješ cel regiment sorodnikov, ki pridejo na obisk za pusta hrusta.
Brž pograbi napihnjene posušenčke in jih stlači v sočno krofovo zloženko z vanilijevo kremo in marelicami!


Za zloženko si prikrofaj:
2-3 suhe krofe
1 vanilijev pudding
6 lističev želatine
1 vrečka zamrznjenih marelic
250 ml sladke smetane
O,5 litra mleka + za namočit
6 zvrhanih žlic sladkorja v prahu

Zamrznjene marelice stresi v kozico, jih sladkaj po okusu in pokuhaj. Ko se zmehčajo, jih spasiraj s paličnim mešalnikom.


Vanilijev puding skuhaj po navodilih z embalaže in sladkaj po okusu. Želatino namoči v hladni vodi. Ko se zmehča in nabrekne, jo ožemi in vrzi v vroč puding. Premešaj, da se v celoti razpusti. Puding naj se ohladi do mlačnega, medtem pa ga pogosto premešaj, da se na vrhu ne naredi skorjica.
Sladko smetano sklofaj do čvrstega. Najprej k pudingu vmešaj eno tretjino smetane, nato pa še preostanek. Če je masa premalo sladka, dodaj še žlico ali dve sladkorja v prahu.

Krofovo reciklirano zloženko lahko oblikuješ v tortico ali pa jo zatlačiš v kozarčke. Pri slednjih želatino izpusti.
Obroč za torte postavi na podstavek za torte in ga po notranji strani obdaj z actetno folijo ali trakovi papirja za peko. Na tanke rezine narezane krofe razporedi po dnu, nato jih namoči z mlekom in prekrij s plastjo pasiranih marelic. Nanje nanesi polovico vanilijeve kreme. Še enkrat sledijo plasti navlaženih krofov, pasiranih marelic in vanilijeve kreme.
Krofasto tortico za vsaj 6 ur postavi v hladilnik.


Na vrh zloženke nameči še cel kup svežih krofkov.


Zaradi splošne sočnosti in odličnega okusa ne bo prav nihče posumil, da se v zloženki skrivajo starinski krofi.


Zložen tek!

Leave a Reply