Krofi mame Ane
Old school cool
Pred kratkim sva malce ukrotila najino kreativnost in za pripravo krhkih flancatov čisto po šolsko sledila zapisom Tjašine prababice (recept TUKAJ). Tudi pri tokratnem pustnem podvigu bova sledila kracam Tjašine prednice, le eno generacijo pozneje.
Mama Ana je bila izvrstna kuharica, znana po prazničnih dobrotah. Po tej strani družine so konkretno obsedeni s krofi (Tjašin brat Anže drži družinski rekord devetih zaporednih krofov), zato ni čudno, da je Anica svojemu pomladku predala recepturo, ki ji ni para.
Seveda pa si ne moreva pomagati, da ne bi poskušala recepta vsaj malo izboljšati. Najbolj preprosto in učinkovito je, da uporabiš poseben sladkor za peko od mojstrov Wiener Zucker. Zaradi nežnih zrn je kot nalašč za rahle napihnjenčke, kot so ti krofi.
Iz špajze si naberi:
250 g pšenične bele moke – gladke
250 g pšenične bele moke – ostre
40 g svežega kvasa
250 ml toplega mleka
50 g sladkorja za peko Wiener Zucker
3 žlice olja
2 rumenjaka
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 žlica ruma
Za okras in polnitev potrebuješ:
termostabilno marmelado
sladkor za posip Wiener Zucker
Za cvrtje pa seveda potrebuješ tudi izdatno količino sončničnega ali repičnega olja.
Postopek
- V toplo mleko nadrobi kvas in mu za malico zraven stresi še žlico sladkorja in žlico moke. Pusti kvascu, da vzhaja 15 minut.
- V večjo skledo presej obe moki in vanjo nameči še preostali sladkor, olje, rumenjake, sol, rum in kvasec. Iz celotne zmešnjave zamesi testo. Stara mama se je tega lotila ročno, midva pa sva se poslužila zvestega kuhinjskega robota, ki je testo matral celih 10 minut.
- Od testa odtehtaj 50 g težke kepe, ki jih oblikuješ v kroglice in razporediš po pultu. Pokrij jih in počakaj, da vzhajajo do dvakratne velikosti.
- Nadebudne krofe zvrni v olje, in jih na nizkem ognju v pokriti posodi na eni strani cvri 3 minute, nakar jih obrneš in cvreš še 2 minuti pri odprti posodi. Pomembno je, da olje ni prevroče, drugače bodo napihnjenčki zunaj zažgani, v sredini pa surovi.
- Ko krofke pobereš iz oljne kopeli, jih odloži na papirnate brisače, da posrkajo odvečno maščobo.
- Za polnjenje krofov pograbi dresirno vrečko in vanjo vtakni podolgovat in tanek nastavek, nato pa vanjo natlači še termostabilno marmelado. Primi krof in ga čisto po sršenovo z želom piči v bok, nato pa vanj zdrizni marmelado. Na tak zabaven način napolni vso krofovje.
- Preostane le še pobezljano stresanje sladkorja v prahu po krofih z enega metra, takoj zatem pa vse skupaj odvrzi in se zapodi v kup pobeljenih krofov.
Ko bi stara mama videla, kakšen masaker se zganja nad krofi po njenem receptu, bi bila nadvse ponosna.
Pustni tek!
Krofi so videti slastni.
Zanima me če kroglice,ki jih oblikujeta tudi kaj sploščita ali jih samo oblikujeta in dasta vzhajat. Vajini recepti se prava paša za oči pa tudi za želodčke. Super sta!!!!