Tiramisu bomba
Tiramisujeva nova oblačila
Po koncu obilne in bogate praznične pojedine se mora na mizo prikrasti sladica, ki je vredna zveze “najboljše pride na koncu”. Če zbranim ob koncu večerje podtaknemo atraktivno tiramisu bombo, si jo bodo zagotovo zapomnili.
V srži gre za tiramisu z likerjem amaretto, le da je oblikovan v obliki kupole. Nezanemarljiva vsebnost kofeta v njem pa je tudi dobrodošlo poživilo po tradicionalnem prenažrtju.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Krema:
4 rumenjaki
140 g sladkorja
4 listi želatine
500 g maskarpone sira
250 ml sladke smetane
Keksi:
350 g savoiardi keksov
3 skodelice espressa
2 žlici sladkorja v prahu
270 ml mleka
4 žlice likerja amaretto
Za povrh:
250 ml sladke smetane za stepanje
grenki kakav
Postopek
Krema:
- Liste želatine namočimo v hladni vodi, da se napojijo.
- Pograbimo metlico in z njo nad paro stepamo rumenjake s sladkorjem, da se ta ves raztopi.
- Liste želatine ožamemo in jih vržemo k vročim rumenjakom, da se želatina popolnoma razpusti.
- Sladko smetano stepemo.
- K maskarponeju primešamo rumenjake, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
Gradnja:
- Skodelice espressa zmešamo s sladkorjem v prahu, mlekom in likerjem amaretto.
- Dobljen aromatični bazenček uporabljamo za namakanje savoiardi keksov pri gradnji kupole.
- Skledo solate po notranji strani temeljito obdamo s prozorno folijo za živila.
- Po foliji razporedimo v kavno mešanico namočene savoiardi kekse v obliki kupole. Nič ne rabimo skrbeti, da bi s keksi segli previsoko.
- V dobljeno piškotno vrtino vlijemo pol kreme in jo poravnamo.
- Po njej položimo plast namočenih keksov.
- Nanje nanesemo preostalo kremo, ki jo poravnamo in prekrijemo s namočenimi piškoti.
- Z vseh strani z rahlim zategom prepognemo folijo navznoter, nato vrh poravnamo z nežnim tlačenjem.
- Skledo zalučamo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur.
Obleka:
- Prepognjeno folijo previdno odlepimo s keksov nazaj na steno sklede.
- Na vrh sklede postavimo na glavo obrnjeno tortno podlago, nato oboje skupaj trdno primemo in suvereno zvrnemo na glavo.
- Ne velja se sekirati, če kupola ne pristane naravnost na sredo podlage – z obleko stepene smetane se da marsikaj zakriti.
- Sladko smetano stepemo in jo z lopatko nanesemo na kupolo. Najbolje se bo obnesla, če izgleda malce stopničasto.
- Po bombi s cedilom posujemo še kakav, vanjo pa zapičimo poljuben praznični kič.