Jogurtovo-kokosova luknjasta torta z malinami – brez moke
Okusen kraško-tortarski pojav
Ker je v decembru božična jogurtova torta požela čudovit uspeh, sva se odločila, da za sladek začetek leta narediva lažjo izvedenko brez moke in dodanega sladkorja.
Jogurtova luknjasta torta ne vsebuje moke ali dodanega sladkorja, ponuja pa sočen kokosov biskvit, prekrit z nežno jogurtovo kremo s kokosom in preluknjano s slavnimi jamicami, v katerih se skrivajo lužice malinovega pireja.
V biskvit ti bo uspelo stlačiti:
100 g kokosove moke
70 g mletih mandljev
180 g navadnega jogurta
1,5 dl kefirja (lahko ga zamenjaš z navadnim jogurtom)
50 g kokosovega masla
3 jajca
1 žličko pecilnega praška
4 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 100 g sladkorja)
1 strok vanilije
Za jogurtovo kremo pa potrebuješ le:
360 g navadnega jogurta
300 g grškega jogurta z 0% maščobe
250 ml sladke smetane
4 žlice sladila v prahu SugarSweet Soft (ali 4 žlice sladkorja v prahu)
9 listov želatine
4 žlice kokosove moke
1 žlico limoninega soka
V jamice spada malinov pire, za katerega si priskrbi 350 g malin.
[adinserter block=”1″]
Midva sva uporabila pekač s premerom 24 cm, brez težav pa lahko uporabiš takega s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Za preluknjanje torte pa si nagrabi tudi mini ‘shooter’ kozarčke.
Biskvitek
Vrzi se v pripravo bogate in sočne podlage za nežno kremo.
Jajca ubij ter loči beljake od rumenjakov. Prve zmlati v čvrst sneg, druge pa skupaj s SugarSweet naravnim sladilom (ali sladkorjem) prebutaj do penastega. K rumenjakom primešaj semena iz vanilijevega stroka, stopljeno kokosovo maslo, jogurt in kefir.
Kokosovo moko in mlete mandlje zmešaj skupaj z žličko pecilnega praška, nato jih primešaj k rumenjakovi masi.
Na koncu s spatulo narahlo vmešaj še sneg iz beljakov.
Dobljeno zmes vlij v pekač, obdan s papirjem za peko in pošlji na prijetno peko, ki bo pri 180 stopinjah trajala okoli 25-30 minut.
Jogurtova naluknjana krema
Jogurte čmokni v posodo, jih potresi s SugarSweet Soft (ali sladkorjem v prahu), dodaj žlico limoninega soka in premešaj.
V drugi posodi do čvrstega stepi smetano s 4 žlicami kokosove moke. Nežno jo primešaj k jogurtovi zmesi.
Želatino namoči in jo stopi nad nizkim ognjem, nato pa električno vmešaj k masi.
Na vrsti je tortogradnja! Pripravi obroč za torte in ga zategni okoli biskvita, kateremu odrežeš rob za lepši izgled. Vmes ne pozabi zatlačiti acetonske folije ali papirja za peko.
Na biskvit zlij jogurtovo zmes, jo poravnaj in navdušeno preseneti s tlačenjem kozarčkov vanjo. Potrudi se, da bodo lepo razporejeni, nato pa jih obteži z vodo.
[adinserter block=”2″]
Če bi svojci videli, kako v torto rineš kozarčke, bi mislili, da se ti je snelo, zato jo hitro skrij v hladilnik. Tam naj čaka vsaj 6 ur, najbolje pa, da tam kar prespi.
Ko se bliža tortasta požrtija, pripravi malinov pire. Nekaj lepših malin prihrani za okronanje torte, ostale pa brezbrižno stresi v kozico. Segrevaj jih, dokler se ne utekočinijo, vmes pa jih še sladkaj po okusu. Spasiraj jih v homogen pire, nato pa pusti, da se ohladijo.
Ko je nastopil velik tortni trenutek, spravi kozarčke iz torte. Če se upirajo, nekaj vode v njih zamenjaj z vročo vodo.
Novonastale jamice so žalostno prazne, kar hitro urediš tako, da v njih z manjšim kozarcem naliješ malinov pire.
Na vrh torte pa umetelno postavi skupinico malin in jih posuj s kokosovo moko.
Pred tabo bo stala torta znanega izgleda, a povsem novega okusa.
[adinserter block=”3″]
Komaj čakaš, da se vržeš v malinovo lužo, ki se nahaja v nepredstavljivo nežni kremi, sočno kokosov biskvit pa zna risati široke nasmeške na usta.
Najlepše pa je, da si lahko od te torte brez slabe vesti odrežeš malce večji kos!
WAW, njam njam, nujno probam 🙂
Zdravo, jutri nameravam pripraviti to torto pa me zanima ali lahko v kremi izpustim kokosovo moko ali jo moram s čim drugim nadomestiti, da bo krema uspela? Hvala in lp.
Zdravo Maja!
Seveda lahko izpustiš kokosovo moko, vendar dodaj 1 list želatine več. Lp, Midva:)
Super recept, še boljša torta! Sama sem sicer maline zamenjala z jagodami 🙂
Hvala Beti! <3
Tale torta izgleda super in jo imam namen sprobat. Zanima me, če vzamem pekač 28cm, ali je boljše da sestavine podvojim? lp
Špela, najbolje bo, da sestavine povečaš za eno tretjino.
Veliko veselja pri peki!
LP, Midva
Torta, ki jo je zabavno jesti ^^
Zanima me, koliko manj dam sestavin, če delam majhno tortico za eno osebo, tako, da pridejo 4 luknje? (premer..15 cm?) Kolikšen je potem čas pečenja? :/
Hvala! 😀
Živijo,
za torto s premerom 15 cm vse sestavine pomnoži s faktorjem 0,4. Biskvit se peče enako dolgo kot v receptu 😉
Veliko veselja pri peki!
Pozdravljeni, zanima me ali je kot kokosova moka mišljena mleta kokosova moka ali kokosovi kosmiči?
Zdravo,
mišljena je grobo mleta kokosova moka oz. nastrgan kokos.
LP, midva
noro dobra torta 🙂
Mene pa zanima če lahko čisto izpustim kokos pri podlagi in kremi..s čim naj ga nadomestim?
Zdravo Teja! Kokos lahko nadomestiš z mletimi mandlji. Lp, Midva:)
Pozdravljeni. Zanima me če lahko navadni jogurt zamenjam z jogurtom z okusom kokosa?
Maja, seveda lahko! To bo super kombinacija 🙂
LP, Midva
Mene pa še zanima, kakšen biskvit naredim da bo čisto navaden? Brez orehov kokosa? Ali lahko tega kolikor jajc toliko žlic moke? Naši so zbirčni ;)) hvala.. lp Teja
Zanima me, če bi lahko želatino zamenjala z agarjem? Hvala, Miša
Zdravo Miša!
Lahko. Lp, Midva 🙂
Totra narejena in zmanjkala v sekundi! Odlična je, tako osvežilna a kremasta hkrati! Odlična! 🙂
Edina malenkost, ki se mi ni 100% posrečila je bil zgornji rob luknjic, ki se je pri jemanju kozarčkov ven malo ”nacefral”. Sicer se ni fejst opazilo ko sem vlila not maline, me pa zanima zakaj se mi je to zgodilo. Bi morala kozarčke odzunaj namočit preden sem jih dala not ali bi morala natočit toplo vodo? Ker so šli kolko tolko vredu ven nisem zamenjala vode s toplo.
Super sta! 🙂
Zivjo, ravno pecem tole torto… a mora biti biskvit cisto ohlajen, predno se vez polije krema? Malo se mi mudi namrec….
Hvala in lp, andreja
Zdravo Andreja!
Da biskvit mora biti čisto ohlajen, lahko si pomagaš z zmrzovalnikom, da se hitreje ohladi.Lp, Midva:)
Pozdravljena,
mene zanima ali bi lahko ta biskvit uporabila za klasicno torto (biskvit, krema, biskvit plasti)? 🙂 Najlepsa hvala, vasi recepti so zakon!
in se to… koliko casa lahko taksen biskvit potem stoji v hladilniku?
Zdravo!
Mene pa zanima kje se da dobiti te zelene loncke. Hvala in lp. Suzana
Suzana,
nisva jih že nekaj časa potrebovala, drugače pa Tedi, Kik, pa tudi Mercator jih ima.
Živjo, zanima me, če lahko kokosovo maslo zamenjam z navadnim. Hvala 🙂
Rebeka,
lahko zamenjaš z navadnim maslom.
Pozdravljena!
Mene zanima glede mousa in sicer namesto jogurta bi naredila cokoladnega, vrjetno mora biti krema kar kompaktna da zdrzi kozarcke in njihovo odvzenanje in to?
Tjaša,
tudi naju je zanimalo, zato sva spekla tako torto:https://midvakuhava.si/bozicna-cokoladna-torta/
🙂