Božična jogurtova torta

Le še 18 noči do odpiranja daril

 

Ubogi Božiček mora po skromnih 11 mesecih dopusta zdaj zopet delati na vse pretege. Ko ga gospa Božičkova vidi, kako hiti z darili in se tako močno trudi, da mu kar pot kaplja z brade, se ji ubožec kar malce zasmili. V tistem trenutku se nasmehne, saj točno ve, kaj potrebuje Božiček za sprostitev.

bozicna jogurtova-6
Torto! In to ne katerokoli, temveč Božičkovo najljubšo torto. Okrogli dobrodušnež naravnost obožuje sočne torte z veliko preliva, božična torta pa tega skriva kar v jamicah.
Za ta recept sva morala s celo grmado piškotov podkupiti Božičkovega jelena, ki pa želi ostati neimenovan.

bozicna jogurtova-7
V biskvit je potrebno stlačiti:
50 g moke
50 g lešnikov
100 g sladkorja
3 jajca
1 žličko pecilnega praška
1 žličko cimeta

Nežna jogurtova plast navdušuje s/z:
3×180 g božičnega jogurta (v kolikor ga ne najdeš, lahko uporabiš kateregakoli drugega)
1×180 g navadnega jogurta
250 ml smetane
9 lističi želatine
4 žlicami sladkorja v prahu

V jamicah se skriva:
300 g gozdnih sadežev
sladkor po okusu

Za izdelavo božične torte s premerom 24 cm potrebuješ še 8 mini ‘shooter’ plastičnih kozarčkov (lahko pa tudi več). Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

bozicna jogurtova-1
Po kracah sodeč je izdajalski jelenček recept pisal kar z zadnjo levo taco. Po daljšem tuhtanju sva le uspela razbrati postopek priprave.
Sladkor in lešnike vrzi v sekljalnik ter zmelji do finega.

bozicna jogurtova-11
Razbij jajca in jih vrzi k lešnikom in sladkorju ter jih električno zmešaj. Dodaj presejano moko, poprej zmešano s cimetom in pecilnim praškom in vse skupaj zmešaj z električnim mešalnikom ali pa uporabi lastna kopita.

bozicna jogurtova-12
Maso za biskvit vlij v namaščen pekač, katerega dno je obloženo s papirjem za peko. Zalučaj ga v pečico, segreto na 180 stopinj. Biskvit se peče 10 minut, kar je ravno prav dolgo, da si zloščiš rogovje.

bozicna jogurtova-14

Jogurtova krema

bozicna jogurtova-2

Bleh, jeleni ne maramo jogurta, ampak Božiček pa prične kar pobezljano skakljati, ko ga zagleda. Še posebej mu je pri trebuhu začinjen sezonski božični jogurt s koščki jabolk in zdrobljenimi lešniki, ki ga pozimi izdelujejo le zaradi njega.

Vse jogurte vrzi v posodo in jih sladkaj po želji (midva sva uporabila 4 žlice sladkorja v prahu). V drugi posodi stepi smetano do čvrstega.
Namoči želatino, jo ožemi s kopiti in stopi na nizkem ognju. Hitro jo primešaj v jogurt, nato pa še s spatulo s počasnimi gibi še smetano.

bozicna jogurtova-13
Okoli biskvita zategni obod, obdan z acetatno folijo (ali papirjem za peko) in čezenj prelij nežno jogurtovo kremo.

Zagrabi plastične mini kozarčke in jih enakomerno v krogu razporedi po torti. Ne postavi jih preveč k robu, ker bo drugače jez s prelivom popustil. Kozarčke nežno porini do biskvita, nato pa v njih vlij hladno vodo, da jih obtežiš.
Torto za najmanj 6 ur postavi v hladilnik (ali ven, če bivaš na severnemu tečaju).

bozicna jogurtova-xy-1

Preden postrežeš torto, moraš iz nje izbezati kozarčke. Z žličko iz njih poberi nekaj vode, nakar vliješ vročo vodo. Po nekaj trenutkih jogurtov prijem popusti, kar nemudoma izkoristi in izpuli kozarčke.

bozicna jogurtova-x-1

Preliv iz gozdnih sadežev

bozicna jogurtova-3
V posodo stresi zamrznjene godne sadeže in jih posuj s poljubno količino sladkorja v prahu. Segrevaj jih nad srednjim ognjem, dokler se povsem ne razpustijo. Ohladi jih, nato pa nadvse previdno vlij v jamice v torti.

bozicna jogurtova-16
Na vrh postavi še vejico božičnega drevesa in najljubša Božičkova torta je pripravljena na kulinarično uničenje.

bozicna jogurtova-8
Gospa Božičkova pa res ve, kako razvajati svojega radodarnega soproga.

Rahel biskvit daje aromatično oporo nežni jogurtovi kremi, ki pa v sebi skriva sladko sadno presenečenje.

bozicna jogurtova-4
Zdaj Božiček zopet šiba kot sneta sekira in se že veseli ženine naslednje mojstrovine.

bozicna jogurtova-5
V Božičkovem taboru se glede te torte delijo na dva dela – na tiste, ki košček za koščkom pomakajo v jamico, …

bozicna jogurtova-9
… in na tiste, ki iz torte naredijo slasten masaker.

bozicna jogurtova-10
Sočen tek!

Hu Hu
recipe image
Ime recepta
Božična jogurtova torta
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
41star1star1star1stargray Based on 36 Review(s)

77 comments

  1. Barbara says:

    Super rojstnodnevna tortica! Sicer nisem lončkov notr dala, ampak sem sadje kar čez polila. Vsi so pohvalil, tako da je bla super ;)) Jo je zmankal predn sm se spomnla slikat. Tjaša & Blaž super blog in recepti 😉

    • midva says:

      Hvala, Barbara!
      Ja, najvažneje je, da sadje in torta nekako prideta skupaj, način pa niti ne 😉
      Upava, da je/bo tvoj rojstni dan pospremilo sladko in divje praznovanje!
      Vse najslajše 🙂

  2. suzana says:

    Torta, ki bo letos na naši mizi za božič…
    Zanima me pa, jaz imam model 26cm…bi bil za recept primeren za to velikost pekača?

  3. Tinna says:

    Mene pa zanima, ce bi bilo ok, ce bi preliv iz gozdnih sadezev naredila ze dan prej, takrat kot torto, in ga shranila v skledi do naslednjega dne, namesto da delam drugi dan pred postrezbo? Saj najbrz nima biti kaj narobe, ane? 🙂

    • midva says:

      Zdravo Tinna!:) Seveda lahko, nič ne bo narobe sadeže postavi v hladilnik zraven tortice in bodo tudi drugi dan super:)Lp, Midva

      • Tinna says:

        Super, hvala! 🙂 Pa še dve vprašanji na hitro 🙂 Moj pekač je premera 28 cm. Mislite, da bo prenizka, če ohranim enake sestavine? Najbrž bi morala za kakšno tretjino povečati? Najblj me pa muči tale želatina – nikoli nisem delala z njo in mi ni čisto jasno, kako te lističe namakaš in ožemaš in kaj potem zmešaš v kremo… Bi lahko morda na hitro napisali postopek? Res fuuuuuul hvala! 🙂

        • midva says:

          Tinna,
          ja, s premerom 28 cm bi bila torta prenizka – kar povečaj za tretjino.
          Uporaba želatine je preprosta. Lističe najprej namoči v hladni vodi, po nekaj minutah pa jih z roko ožemi. Postavi jih v kozico in prilij dve žlici vode ali ruma. Segrevaj na nizkem ognju, saj ne sme zavreti! Ko je popolnoma raztopljena, jo z električnim mešalnikom na hitro vmešaj v kremo.
          LP, Midva 🙂

  4. Anemari says:

    Zanima me ali lahko na mesto želatine uporabim agar-agar ( zaradi vegetarijancev v naši družini ) in kakšno količino? Hvala

    LP

    Anemari

    • midva says:

      Anemari,
      lahko uporabiš agar-agar. 1 čajna žlička (2g) ustreza 6 listom želatine, zato pri kremi uporabi 1,5 žličke agar-agarja (namesto 9 listov želatine).
      lp, Midva

      • Nika says:

        Je komu uspelo z agarjem? Meni dela težavo to, da se začne agar pri okrog 40°C strjevat in je zato težko lepo vmešat stepeno smetano notri (krema ni homogena).

  5. Barbara says:

    Tortico naredila včeraj. V biskvit sem dala 60 g sladkorja, ostalo pa vse po receptu. Božansko dobra. Vsi so z veseljem razvajali brbončice. lp

    • midva says:

      Živijo, Sabina!
      9 lističev želatine ustreza 1,5 vrečke želatine v prahu. V torti lahko uporabiš lahko katerikoli čvrst jogurt.
      LP, midva

  6. andreja says:

    Ziujo. Tudi pri nas bo letos tortica po bozicni vecerji 🙂 zanina me, kolikogramov zelatine v prahu naj uporabim namedto listicev? Lp

  7. Tea says:

    Živjo!
    Torta izgleda čudovita in bo na sporedu za božično večerjo, seveda poleg slastne pečenke.
    Zanima pa me, ali lahko namesto teh plasticnih kozarckov uporabim klasične steklene kozarčke za “ta kratke” oziroma “štamparle” ali so ti premajhni? Hvala, lep pozdravček za vaju!;)

    • midva says:

      Živijo, Tea 🙂
      Tudi midva sva mnenja, da ta torta odlično zaključi božično večerjo. Brez problema lahko uporabiš majhne kozarčke.
      lp, midva 🙂

  8. Anastazija says:

    Jaz sem pa prazne kozarčke obtežila z nekaj zrni fižola, da ni bilo treba zlivati ven vode. Se mi je zdelo bolj praktično.

  9. natalija says:

    Pozdravljeni, mene pa zanima če je peka biskvita 10 minut pomota…po desetih minutah sem vzela biskvit iz pečice in niti približno ni bil pečen 😢
    Koliko časa ga torej pečem?

    • midva says:

      Živijo, Natalija.
      Ali je bila pečica dovolj segreta? Biskvit bi moral biti pečen po približno 10 minutah, se pa zna čas malce razlikovati med pečicami. Najbolje, da z zobotrebcem preverjaš, ali je biskvit pečen (po vbodu mora ostati zobotrebec čist).
      LP, midva

  10. valentina says:

    zivjo!
    mene pa zanima kdaj vstavimo kozarcke, takoj ko vlijemo kremo ali malo počakamo? me pa še zanima koliko centilitrski morajo biti kozarcki za sadje (koliko priblizno priporocata sadja v vsako luknjico)??

    Hvala za vse odlične recepte… 🙂
    Srečno 2016!!!

    • midva says:

      Živijo, Valentina!
      Kozarčke vstavi takoj, ko vliješ jogurtovo maso. Velikost kozarčkov je poljubna, odloča pa o velikosti in številu kosov. Uporabi tiste, ki jih imaš pri roki, midva sva v kremo zatlačila kozarčke s približno 40 cl.
      LP, midva 🙂

  11. Manuela says:

    Pozdravljena! Mene zanima uporaba zeletine v prahu. Ali prah zmesam direktno v maso? Ali moram raztopit z vodo in segevat na ognju?

  12. Špela says:

    Zdravo. Imam vprašanje glede želatine. Prvo sem namočila lističe v mrzlo vodo, potem sem jih ožela in dala v kozico z dvemi žlici vode, ko se je stopilo sem dodala jogurtu. Zakaj se mi je potem želatina strdila in naredila nekakšne kepe(nekateri lističi so se zlepili skupaj). Sem vseeno dala potem še v stepeno sladko smetano. Bo torta vseeno dobra, se bo strdila, ker so kosi želatine? Hvala za odgovor

    • midva says:

      Zdravo, Špela.
      V kozici se mora želatina popolnoma stopiti (utekočiniti), v maso pa jo je potrebno vmešati kar se da hitro – z električnim mešalnikom. Morda je bila pa jogurtova masa prehladna.
      Če so v masi kosi želatine, obstaja možnost, da se ne bo dovolj strdila, prav tako pa je občutek, ko zagrizeš v kos želatine v torti, zelo neprijeten 🙁
      Drživa pesti!
      LP, midva

  13. Alenka says:

    To je noro dobra sladica. Božiček in otroci so jo pojedli, še preden sem uspela priti do fotoaparata. Joj, sedaj bom morala ponoviti vajo. Hvala Midva 😉

  14. natalija says:

    pozdravljeni mene pa zanima jaz pa imam mleto želetino grobo mleta kr v kilskem paketu je in koliko bi morala dat te mlete če mogoče veste ta ko mora v vodi nabreknit

  15. 55 says:

    Naredila z agarjem, 2 žlici pokuhala v 2 dcl vode, malo ohladila in primešala k jogurtovi kremi, primešala previdno še smetano.
    Prej še pogledala filmček agar how to use na youtube.

  16. suzana says:

    hvala vama za tale recept…danes moji gostje niso mogli prehvaliti te tortice….res je enkratna sladica….Hvala, da delita vajino znanje preko spletne strani…moj poklon

  17. Urska says:

    Zivjo!

    Tole tortico imam jaz namen delat danes zvecer za jutri. Kako bi lahko naredila namesto jamic kar cez celo zgornjo ploskev peliv iz jagod? Delala bom pa v pekacu 24x36cm.

    Hvala za pomoc. Komaj cakam, da bo narejena 😊

    • Midva says:

      Zdravo Urška!
      Lahko narediš tako, da v spasirano sadje dodaš 4 lističe želatine in dobiš še sadno plast tako se bo tortica lepše rezala, če želiš da je preliv tekoč, pa enostavno narediš tortico brez lukenj in ko že odrežeš kos tortice preliv preliješ čez 🙂

  18. Deja says:

    Pozdrav! Rada bi naredila tole torto, nimam pa sladke smetane. Mislite, da bi uspelo če jo nadomestim s kislo smetano in par žlic mleka?

    • midva says:

      Živijo, Deja!
      Lahko jo nadomestiš le s kislo smetano, ni treba dodajati mleka. Dodaj pa malce več sladkorja. Sicer krema ne bo tako puhasta, bo pa vseeno okusna.
      LP, Midva 🙂

  19. Almira says:

    Pozdravljena!

    Jutri bom delala to torto in vidim, da je blo že govora o želatini v prahu, pa vendar, da bom 100%… Imam želatino fix od drOetkerja 20g. A bo zadostovala ena vrečka?? To pa primešam direkt v kremo, ane? Hvala za superrrr recepte. Lp.

    • pizmur says:

      Pozdravljena Almira! Ena vrečka ne bo dovolj, rabiš 2. In če uporabiš želatino fix bodi pozorna, da najprej v kremo vmešaš želatino in šele nato sladkor, ker drugače se ti krema ne bo strdila. Lp, Midva

      • Almira says:

        Hvala za hiter odgovor 🙂

        Evo imam dve želatini… Dobro, da ste mi napisali, da pazim pri sladkorju, ker verjetno ne bi 🙂

        Evo počasi začenjam, hihih.
        Hvala še enkrat. Lep dan!

  20. Nuša says:

    Živjo!

    Zanima me, ali bi mogoče lahko namesto gozdnih sadežev uporabila tekočo čokolado, če le ta nebi bila vroča?
    Pomoje bi bil okus tudi dober, kaj mislite?

    Hvala za odgovor in lep pozdrav!

    • midva says:

      Živijo, Nuša!

      Luknjice lahko zapolniš s tekočo čokolado, le zmešaj jo z dovolj sladke smetane, da se ne strdi, ko je hladna.
      Glede na ostale sestavine misliva, da bi nastala okusna kombinacija.
      Poskusi in poročaj 😉

      LP, Midva

  21. Nusa says:

    Zivjo. Evo.. po 20 minutah ugotovila, da mislim da sem ga malo polomila. Sele zdaj sem namrec ugotovila da sem dala en jogurt premalo..

    Mislita da nebo uzitno? Imam kaj za naredit?
    Krema se ze lepo trdi.

  22. Laura says:

    Pozdravljena,
    zanima me kako bi bilo mogoce narediti tako izvedbo torto ampak cokoladnega okusa.? tekocina v posodicah in ostalo. je mogoce? lahko kombinacija bele in temne…..

    • midva says:

      Zdravo Laura!
      Seveda bi šlo, božični jogurt zamenjaj za vanilijevega ali čokoladnega. V jamice pa naliješ belo ali temno čokolado, ki je stopljena v sladki smetan. Obvezno pa mora biti stopljena čokolada dobro ohlajena preden jo naliješ v jamice. Lp, Midva

  23. Petra says:

    En lep pozdrav….mene pa zanima, če sta poizkusila že Lchf varianto te tortice???
    Sladkor zamenjam s sladilom in moko z eno Lchf moko (po vajino katera bi bila najboljša?? )
    Hvala in en Lchf pozdrav ….
    Petra

  24. Valentina says:

    Ziujo!!
    Tole kremico bi naredila v malo drugacni obliki. Zanima me koliko sestavin za kremo cca bi rabila da napolnim kozarcke volumna 1dl…
    Hvala za hiter odgovor😀

Leave a Reply