Jogurtova torta s pomarančo in aromatičnim biskvitom
Povsem praznična
Jogurtove torte so zaradi preproste in hipne priprave nadvse popularne, seveda pa gre največ navdušenja na rovaš njihovega odličnega, a osvežilnega okusa.
Tale je praznična od prve kapljice jogurtove kreme s pomarančo do zadnje drobtine aromatičnega kakavovega biskvita.
Tako v dišečem biskvitu kot v osvežilni citrusovi kremi pridejo Kotányi začimbe povsem do izraza. Imenitno, kako lahko že ena sama aroma torto ovije v praznično tančico!
Iz najinih sladkih arhivov je moč izbrskati kar lep zalogaj jogurtovih tort, kot so: jogurtova torta z gozdnimi sadeži, sadna jogurtova torta brez peke, borovničevo-jogurtova ombre torta ter seveda slavna božična jogurtova torta.
Bikvit:
2 jajci
130 g pšenične bele moke
100 g sladkorja
1 žlica kakava v prahu
¼ žličke Kotányi kardamoma
1 žlička Kotányi cimeta
1 žlička pecilnega praška
0,7 dl mleka
0,5 dl olja
Za navlažitev:
čokoladno mleko ali kakav
Krema:
600 g pomarančnega jogurta s cimetom (lahko je tudi brez cimeta)
180 g navadnega čvrstega jogurta
400 ml smetane za stepanje
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
1 vrečka Kotányi pomarančnega sladkorja
8 listov želatine
1 žlica ruma
Midva sva za navedene sestavine uporabila pekač s premerom 24 cm, vendar je torta nastala kar nebotična. Če si ne lastiš tako visokega obroča za sestavljanja torte, potem priporočava uporabo pekača s premerom 26 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Recept je nastal v sodelovanju s Kotányi.
Postopek
Biskvit:
- Jajca in sladkor premlati, da nastane fina svetla pena.
- Dodaj olje in mleko.
- V drugi posodi zmešaj kakav, moko, pecilni prašek, cimet in kardamom.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim.
- Dno pekača prekrij s papirjem za peko, nato vanj stresi maso za biskvit.
- Biskvit se peče 20-25 minut na 180 °C. Pečenost preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu v biskvit ostati suh.
Krema:
- Smetano stepi do čvrstega.
- Tako pomarančne kot navadni jogurt zmešaj skupaj s sladkorjem v prahu in pomarančnim sladkorjem.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in skupaj z 1 žlico ruma vrzi v kozico nad srednji ogenj. Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Stopljeno želatino k jogurtu primešaj z električnim mikserjem.
Povsem na koncu primešaj še smetano s spatulo.
Tortogradnja:
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit dobro namoči s čokoladnim mlekom ali hladnim kakavom.
- Čez biskvit zlij vso kremo, nato torto postavi v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur (še raje pa kar čez noč).
Ker gre za malce lažjo torto, si lahko brez slabe volje odsekaš velik kos in nato veselo zagrizeš vanj!
Tortni tek!
Se mi že cedijo sline… Zanima me, kje dobita pomaranči jogurt?
Tina,
kupiš ga lahko v Mercatorju.
LP, midva
Eno vpr, ali se lahko rum izpusti? Hvala za odg
Mojca,
seveda, rum je tu le za okus in ga lahko zamenjaš z žlico vode.
LP, Midva
Mlatil sem jajca, pa je nastala ena gosta skuta, ne pa rahla pena. Jajca sem mlatil v smeri vrtenja Zemlje. Je to narobe?
de dek
Običajno se jajca mlati vsepovprek, da popenijo in se ne uspejo organizirati v skuto 😀 (Predvidevava, da je bil hec tole z vrtenjem Zemlje. Če ni bil – smer vrtenja nima veze).
Zelo okusna in osvežilna torta. Je bila za posladek po božični večerji.
Petra,
lepo je to slišati, hvala 🙂