Polentasta torta s slivami
Polentorta
Pričujoča tortica se na prvi pogled zdi nenavadna, a že prvi ugriz nakaže, da gre za prijetno slaščico znanih okusov, ki razvaja brbončice in dviga razpoloženje.
Spoj sladke polente in kiselkastih sliv te razvaja s rahlo teksturo in nežno aromo, k bogatemu okusu pa močno pripomoreta prvovrstna domača polenta izpod mlinov kmetije Klepec in domače slive z Blok.
V tortici se skriva:
4 dl mleka
300 g domače polente, naravnost s kmetije Klepec
4 jajca
80 g masla
1 vanilijev strok
3 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 6 žlic sladkorja)
1/2 žličke cimeta
1 žlička pecilnega praška
12 sliv (+ nekaj več za dekoracijo)
Priskrbi si tudi tortni pekač premera 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Pristavi pisker in v njem zavri mleko, nato pa nameči polento, maslo, cimet in sladkor (ali SugarSweet). Na srednjem ognju mešaj 1-2 minuti, da se maslo raztopi. Pisker odstavi in pusti, da se polenta ohladi.
Ubij jajca in iz beljakov stepi čvrst sneg. Rumenjake skupaj z žličko pecilnega praška in semeni enega stroka vanilije zalučaj v ohlajeno polento in dobro premešaj, nakar nežno vmešaš še sneg.
Dno pekača obdaj s papirjem za peko, stene pa premaži z maslom. Slive izkoščiči in prereži na pol, nato dobljene polovičke razporedi po dnu pekača – s prerezano stranjo navzdol – ter jih prekrij s polento.
Pečico navij na 180 stopinj in jo pa za 40 minut razveseli s pekačem, polnim dobrot.
Ko se polentorta lepo speče, jo prestavi na krožnik in po vrhu okrasi s češpljevimi polovicami.
V polentasto torto se zagrize, ko je še topla, pozneje jo pa lahko pogreješ v mikrovalovni pečici.
Če prav razumem, tole ni instant polenta, torej se polente ne skuha do konca, če se kuha samo 1-2 minuti?
Katja,
tako je, ni instant polenta. Ne skuha se do konca, se pa potem speče v pečici.