Jabolčna torta
Sladek paket jeseni
Kljub temu, da so letos jablane bolj škrte, lahko pri najboljšem sosedu vseeno narabutaš dovolj jabolk za eno konkretno jesensko torto.
Podrobna analiza kosa te torte razkrije, da gre za hibrid med jabolčno pito in polnopravno torto, ki obrača glave. Krhko testo objema kremni nadev z jabolki, na vrhu pa se važi krema iz maskarpone sira in cel kup praženih mandljevih lističev.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Testo:
250 g moke
1 žlička pecilnega praška
125 g sladkorja
1 jajce
125 g masla
0,5 žličke limonine lupinice
Nadev:
1 kg jabolk
800 ml jabolčnega soka
30 g sladkorja
2 vrečki vanilinega sladkorja
2 vrečki vanilijevega pudinga
Krema:
250 ml sladke smetane
250 g maskarpone sira
1 žlička cimeta v prahu
1 vrečka kremfixa
4 žlice sladkorja v prahu
mandljevi lističi
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Testo:
- Sestavine za testo zgneti v lično kepo.
- Zavij jo v folijo in jo za 1 uro postavi v hladilnik.
- Testo razvaljaj do debeline 0,5 cm.
- V razvaljano testo s pomočjo tortnega pekača začrtaj krog in ga izreži.
- Robove pekača premaži z maslom.
- Na dno tortnega pekača položi papir za peko, nanj pa položi izrezan krog testa.
- Preostalo testo ponovno razvaljaj in ga oblikuj v trak, ki ga potisneš ob notranji rob pekača. S prsti pritisni testo ob dno in stene pekača, da dobi enakomerno obliko okroglega bazena.
Nadev:
- Jabolka olupi, jim odstrani pečke in jih nareži na tanke lističe.
- 200 ml jabolčnega soka zmešaj s sladkorjem, vanilinim sladkorjem in obema vrečkama pudinga.
- Preostali jabolčni sok zavri, nato pa vanj z metlico postopoma primešaj osnovo za puding.
- Jabolčne lisitiče primešaj k pudingu, vse skupaj pa razporedi po testu.
- Zdaj je vse pripravljeno za peko!
Peka:
- Pečico razkuri na 180 °C in vanjo za 50-60 minut postavi jabolčno torto.
- Po koncu peke pečico ugasni in pusti, da torta v njej pri odprtih vratih počiva vsaj 30 minut.
- Torta naj zdaj v hladilniku pridno čaka vsaj 6 ur, še raje pa naj tam preždi celo noč.
Krema:
- Sladko smetano stepi skupaj s kremfixom.
- Maskarpone, cimet in sladkor v prahu električno zmiksaj.
- Stepeno smetano s spatulo nežno primešaj k maskarpone siru.
- Dobljeno zmes premaži po vrhu torte, še lepše pa bo, če jo nabrizgaš z dresirno vrečko.
- Mandljeve lističe popraži v ponvi, da zadišijo in porjavijo, nato jih stresi po vrhu kreme.
Ne čakaj na maj, temveč si brž odsekaj kajlo jesenske torte. Dvomiva, da bo ostalo le pri enem kosu 🙂
Jesenski tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Kdaj pa pečeno torto vzamemo iz pekača? Preden jo damo v hladilnik ali šele naslednji dan, morda šele, ko dodamo kremo?
David,
torto lahko vzameš iz pekača, ko jo naslednji dan vzameš iz hladilnika ali pa povsem na koncu, ko jo napolniš s kremo.
Veselo peko!
Seveda, treba jo je pusti v obodu tudi, ko počiva v hladilniki, saj se morajo sestavine ohladiti iin spoprimiti skupaj.😉
Lp
Hey mislita da je ta torta vredu za 4 letnika za RD
Anabel,
seveda je, le malce bolj živahno jo okrasi in bo vesel 🙂
LP, midva
Samo povem, da je to ena boljših tort.. s fantom sva jo pojedla kar sama 😍😍😍😍
Super, Tina, naju veseli 🙂 Očitno sta tudi vidva tako sladkosneda kot midva 😀
Hej, z mascarpone nadevom jo okrasiš, ko se ohladi, in jo nato postaviš za 6 ur v hladilnik ali jo najprej daš počivat in jo okrasiš šele naslednji dan? 🙂 Večini je to najbrž jasno, meni pa žal ni.
Suzi,
kremo nanesi na torto šele po 6 urah počitka.
Veselo peko!