Jogurtova torta z gozdnimi sadeži
Sonce na nebu, nasmeh na ustih
Veselo se predajava poletni lenobi in se nama mudi nazaj na plažo, zato ne bova nič slepomišila.
Tale torta se odlično poda dolgim in vročim dnem – jogurt poskrbi za osvežitev, obilica gozdnih sadežev pa za pisan okus. Ker pa vsi ne moremo uživati v biskvitu iz običajne moke, sva pripravila še recept za biskvit s Schar moko, ki je dobra znanka brezglutencev.
Ukradi si trenutek dopusta in pripravi to osvežilno torto – vsi povabljeni bodo navdušeni!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Klasičen biskvit:
80 g pšenične bele moke
100 g sladkorja
2 jajci
0,5 dl olja
1 žlička pecilnega praška
20 g kokosove moke
ALI
Brezglutenski biskvit:
110 g brezglutenske moke Schar
100 g sladkorja
60 g masla
2 jajci
1 žlička pecilnega praška
60 ml mleka
Krema:
3 x jogurt grški s kokosom Fage Fruyo
6 listov želatine
250 ml sladke smetane
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
Žele iz gozdnih sadežev:
400 g zamrznjenih gozdnih sadežev
5 lističev želatine
3 žlice sladkorja v prahu
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22-24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Klasičen biskvit:
- Jajci in sladkor vrzi v posodo in jih intenzivno miksaj 6 minut
- V posodo stresi še olje, kokosovo moko in pšenično moko, zmešano s pecilnim praškom
- Biskvitno maso vlij v namaščen pekač in peci 20 minut pri 180 ºC
- Ko se ohladi, okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Biskvit namoči z mlekom, da bo prijetno sočen
ALI
Brezglutenski biskvit:
- Maslo stepaj, dokler ne postane kremno
- Dodaj polovico sladkorja in ponovno stepaj 2 minuti
- Jajci razbij in loči rumenjake od beljakov
- K maslu vrzi rumenjake, mleko in moko, zmešano s pecilnim praškom. Stepaj naprej kot za stavo.
- Z drugo polovico sladkorja potolaži beljake in jih premlati v čvrst sneg
- Sneg nežno primešaj k masi s pomočjo spatule
- Biskvitno maso vlij v namaščen pekač in ga za 25-30 minut prepusti pečici, razgreti na 180 ºC
Jogurtova krema:
- V posodo stresi jogurt in sladkor
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Želatino ožemi in jo vrzi v kozico. Nad ognjem jo segrevaj, dokler se popolnoma ne raztopi.
- Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti primešaj želatino k jogurtu
- Sladko smetano stepi in jo s spatulo vmešaj h jogurtovi zmesi
- Dobljeno jogurtovo kremo prelij čez biskvit, nato pa nastajajočo tortico postavi v hladilnik, da se krema učvrsti
Žele iz gozdnih sadežev:
- Poljubno mešanico zamrznjenih gozdnih sadežev skupaj s sladkorjem v prahu pokuhaj, da se sadeži zmehčajo
- Sadeže spasiraj in pretlači skozi cedilo, obdrži le tekočino, ki jo vrneš nad ogenj
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo. Želatino ožemi in jo vrzi k osnovi iz gozdnih sadežev
- Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa kozico odstavi, da se osnova ohladi
- Dobljeno zmes zlij po jogurtovi kremi
Torto zdaj pridno pospravi v hladilnik in se vsaj za 6 ur poslovi od nje.
Preden se vržeš nazaj v morje z rokavčki/napihljivim flamingotom/na ploh, si odsekaj kos osvežilne tortice.
Poletni tek!
Pozdravljeni!
Recept se mi zdi odličen, tako da ga nameravam jutri sprobat! 🙂 imam le eno vprašanje, zanima me, kaj naredimo s pasiranim in pretlačenim sadjem? Ali ga pomešamo skupaj z želatino in tekočino, ali pa ga kr takoj dam na jogurtovo kremo in nato to prelijem z želatino? Hvala!
Živijo,
od sadežev uporabi le precejano tekočino, v kateri nato nad ognjem raztopiš namočeno želatino.
Veselo peko!
Teja, a nisi prebrala recepta..točno piše kaj se upšorabi?!
Živjo, s kratkem se nameravam spopast s to tortico in me zanima sledeče:
če ne dobim tega jogurta s kokosom…ali ga lahko nadomestim z navadnim grškim in dodam kako žlico ali dve kokosove moke ?Lp
Anja,
če taga jogurta ne moreš dobiti, predlagava, da uporabiš navadnega grškega. Če boš dodajala kokosovo moko, krema ne bo več tako nežna, saj bi kokosovi delci spremenili njihovo teksturo.
LP, midva 🙂
Pozdravljeni, ali lahko namesto želatine v listih uporabim tisto v prahu? Kakšno količino pa, če gre?
Dolores,
če gre za mleto želatino, potem ena vrečka ustreza 6 listom. Če gre pa za želatino FIX, pa poglej na embalažo 🙂
LP, MIdva
Sem naredila torto.. nismo je se sprobali. Pohvalit moram kak dobro napiseta recepte. Razumljio, brez tezav sledim in ustvarim priblizek vajini lepotici. Me a zanima ali se lahko acetatna folija s cim nadomestiti oz. ali lahko kaj namesto nje uporabim. V nasih koncih tezko dobim taksne prpomocke. Lp iz Blok
Lucija, lep pozdrav nazaj na Bloke 🙂
Hvala za povale! Nameto acetatne folije lahko uporabiš tisto prozorno folijo za prosojnice, v skrajni sili pa kar papir za peko.
Hvala ☺️. Torto so vsi pohvalili. Naj pohvalim se to, da mi je super, ker pri receptih pise za kaksen obseg je primeren. Res super.
Hura. Tole torta je fantazija. Jutri jo delam že tretjih. Vse zmažejo z užitkom. Cara sta !!!!!!!!!!
Jaz sem torto delala že drugič, vceraj sem namesto gozdnih sadezev dala marelice. Odlicna!!!
Super!
Marelice so bile dobra izbira 🙂
Pozdravljeni!
Zanima me ali bi lahlo na jogurtovo kremo naložila sadje in ga prelila z prelivom za torte?
Hvala in lp, Patricija
Patricija,
seveda lahko, ne bo nikakršnih težav.
pozdravljena. zanima me, če ne maramo kokosove moke.. lahko dodam več pšenične ali kokosovo moko kako nadomestim? hvala.
Maki,
lahko uporabiš več pšenične ali pa dodaš kake mlete oreščke.
Zdravo.
Prvo da povem, če delam torte, delam samo vajine! Najboljše so!
Imam pa v planu še tole naredit za kolegico..in mogoče bo neumno vprašanje ampak vseeno…
Ker nisem našla jogurta s kokosom, sem vzela navadnega grškega 500g…in zdaj me zanima kakšna je količina jogurta potem za zmes torte?
Hvala za odgovor in za super recepte! ❤
Lp iz Maribora
AvulesA,
brezt težav lahko uporabiš navadnega grškega, v istih količinah.
Hvala in veselo peko ti želiva!
Zdravo.
Vajini recepti so mi zelo všeč in zaenkrat so mi vedno fantastično uspeli. 🙂 Jutri se imam namen lotiti te torte, vendar nimam acetatne folije. Ali jo potrebujem? Se bosta drugače jogurtova krema in žele prijela oboka pekača? Malo sem skeptična, če mi ne bo navadna prozorna folija delala težav pri nameščanju in potem pri izgledu torte.
Hvala za odgovor!
Teja,
acetatna folija poskrbi za lep rob in lažje jemanje iz oboda. Namesto nje lahko uporabiš papir za peko.
Živjo, jaz bi pa samo uprašala če ne dobim kokosovega grškega jogurta ali lahko nadomestim z (kokos natur) jogurtom?
HVALA 😊
Taja,
lahko, brez problema 🙂
Zdravo. Kateri tip moke Schar sta uporabila? Hvala.
Janja,
uporabila sva moko tipa “C”.
Živjo, jaz imam pa eno tako vprašanje, da mi je kar nerodno 🙂
testo je med peko najprej izjeeemno naraslo (sem bila čisto navdušena, ker delam cheeseburger torto), potem pa – izjeeemno padlo 🙁 (torej lahko naredim palačnika torto :))
zdaj imam visoke zapečene robove in nizko dno …. 🙂 sestavine sem preračunala na 18 cm , vse drugo sem delala po receptu. Kaka ideja?
Hvala za vsak nasvet, vajina stran je fantastična, ogromno pečem po njej.
Nataša
Nataša,
s čim takim se še nisva srečala – morda si maso za biskvit predolgo mešala?
Naredila torto za možev rojstni dan danes, in je ratala u nulo! hvala za top recepte
Ines,
super to slišati! Hvala in vesela sva, da so ti recepti všeč.
Pozdravljena! Tudi jaz sem že kdaj spekla vajine torte, zdaj bi pa tole sprobala. V receptu piše 3x gr jogurt, link pa ne pripelje na ta produkt več me zanima količina jogurta, a je to 3x 150g al 3x 200g…ali več. So različni. Pa še vprašanje, če ne bo grški jogurt, bo kaj narobe? Zaradi vsebnosti maščobe?
Hvala za odgovor in krasne recepte. Urška
Fage grški jogurt je pakiran po 150g. Lp Midva