Špargljeva juha s česnovimi krutoni
Spomladanska župa na osnovi zavrženih špargljevih stebel
Pomlad je v polnem zagonu, kar pomeni, da bo najin jedilnik do roba naphan s šparglji. Šparglje, šparoge ali beluše v kuhi poznamo v grobem v dveh oblikah – bele in zelene. Beli rastejo pod zemljo in jih takoj, ko pokukajo na plano, poberejo. Zeleni pa se veselo pnejo proti nebu, ob tem pa veselo zganjajo fotosintezo, pri čemer ključno vlogo igra zelen klorofil – od tam jim tudi barva.
Zeleni imajo izrazitejši okus in imajo tudi malce več hranil in vitaminov kot beli.
Bolj čislani od gojenih pa so vitki divji šparglji, ki imajo še izrazitejši okus. V tej juhici se nahajajo gojeni, cenejši beluši.
Ker je spodnji del šparglja olesenel in trd in zaradi tega neužiten, ga pred kuho odstranimo. Najbolj zanesljivo to naredimo tako, da špargelj primemo in ga prelomimo – sam se bo prelomil na pravem mestu.
Največjo napako pa storimo, če te olesenele dele zavržemo. Če jih kuhamo in spasiramo, dobimo izvrstno špargljevo osnovo, ki je tudi srž tele župce.
V nežno kremno juho pa spadajo še enostavni česnovi krutoni.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Juha:
500 g zelenih špargljev
1 velik krompir
1 čebula
2 stroka česna
800 ml vode
1 vejica timijana
1 žlica masla
1 ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka
sok ¼ limone
sol
poper
Krutoni:
2 rezini kruha, debeli 1 cm
2 stroka česna
2 ščepca grobe soli
1 žlica masla
1 žlička peteršilja
Postopek
Juha – osnova:
- Osnovo te juhice bomo pripravili iz olesenelih stebel špargljev, ki običajno žal romajo v smeti.
- Paketu špargljev odrežemo olesenele dele in jih narežemo na koščke.
- Zalijemo jih zalijemo s 800 ml vode in pristavimo nad visok ogenj.
- Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo, osnovo pa kuhamo vsaj 20 minut.
- Pograbimo palični mešalnik in osnovo spasiramo do finega.
- Špargljevo osnovo precedimo skozi fino cedilo. Gosto brozgo potlačimo z žlico, da iz nje iztisnemo zadnjo kapljico slastne tekočine.
Juha:
- Čebulo in česen na drobno sesekljamo.
- Krompir olupimo in ga narežemo na enakomerne majhne palčke.
- Prišparane šparglje na grobo narežemo.
- Na srednji ogenj pristavimo kastrolo in v njej raztopimo maslo.
- Na maslo stresemo sesekljano čebulo in jo pražimo, da porumeni.
- Dodamo česen in ko ta zadiši, v posodo skočijo še krompir, šparglji, 1 ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka in vejica timijana.
- Vse skupaj med mešanjem pražimo kako minuto.
- Prilijemo špargljevo osnovo.
- Vse skupaj pomešamo, nato pa pokrito kuhamo 15-20 minut, da se krompir povsem zmehča.
- Juho s paličnim mešalnikom spasiramo do finega.
- V juho špricnemo sok četrt limone, nato jo solimo in popramo po okusu.
Krutoni:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Rezini kruha narežemo podolgem in počez, da dobimo približno enako velike kocke.
- Peteršilj na fino sesekljamo.
- Za krutone potrebujemo česnovo pasto, ki pa je zelo enostavna za pripravo.
- Na desko za rezanje postavimo olupljena stroka česna in ju zmečkamo s ploskim delom širokega noža. Posolimo ju z grobo soljo, nato pa ju s ploskim delom noža močno razmažemo po deski. Dlje, kot bomo to ponavljali, bolj fina bo česnova pasta.
- V kozico vržemo česnovo pasto, 1 žlico masla, 1 žličko sesekljanega peteršilja in ščepec popra.
- Kozico pristavimo nad srednji ogenj in mešamo njeno vsebino, dokler se maslo ne raztopi.
- V kozico stresemo krutone in jih temeljito premešamo z masleno česnovo osnovo.
- Napojene krutone stresemo na pekač, ki ga postavimo v pečico za 15-20 minut.
Postrežba:
- Krutone postrežemo v ločeni skodelici, da si jih lahko med srkanjem prijetne spomladanske župce sproti dodajamo – tako bomo hrustali tudi pri zadnji žlici juhe.