Jabolčni kvašeni rogljički
Kva, še eni rogljički?
Slastnih jabolk imamo na voljo še cele skladovnice, kar je zares dobro. Z njimi namreč polnimo imenitno pecivo, kot so ti kvašeni rogljički.
Mehki? Kljukica. Sočni? Kljukica. Za vse prste polizat? Dvojna kljukica!
Ja, dan težko začneš bolje kot s polnimi usti nežnega in puhastega testa v družbi lepljivega jabolčnega polnila. Pa pusti kakšnega še za druge 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Za 16 rogljičkov
Testo:
520 g bele pšenične moke
200 ml mlačnega mleka
70 g stopljenega masla
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
90 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
2 jajci
1 ščepec soli
Polnilo:
4 jabolka
2-3 žlice rjavega sladkorja
0,5 žličke cimeta
1 žlica masla
Postopek
Testo:
- V večjo posodo stresi 520 g moke, 80 g sladkorja, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko limonine lupinice in 1 ščepec soli.
- Vse skupaj premešaj, v sredini pa izkoplji jamico.
- V odprti kop zlij 200 ml mlačnega mleka, 70 g stopljenega masla in 1 žličko vanilijeve arome.
- V posodo ubij še obe jajci.
- Sestavine premešaj, da se povežejo, nato pa zgneti v voljno in prožno testo.
- Posodo pokrij in jo postavi na toplo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Polnilo:
- Jabolka olupi in jih nareži na kocke.
- V kozico nameči žlico masla, jabolčne kocke, 2-3 žlice rjavega sladkorja in pol žličke cimeta.
- Jabolčne kocke segrevaj, da se zmehčajo, vmes pa vsake toliko dodaj malo vode, da iz sladkorja in jabolčnega soka nastane sirup.
- Kozico odstavi, jabolčno polnilo pa ohladi.
Rogljičkanje:
- Testo razpolovi, vsako polovico pa razvaljaj v krog, velik kot pica.
- Krog razreži na tudi kot pico – na 8 enakih trikotnikov.
- Na širši rob enega trikotnika nadevaj 1-2 žlici polnila, nato ga zavij proti špici.
- Rogljiček ukrivi v značilno obliko in ga postavi na pekač, prekrit s peki papirjem.
- Ko narogljičkaš vse rogljičke, jih pokrij s krpo in pusti vzhajati 15 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Rogljičke premaži z mešanico 1 jajca in 2 žlic mleka.
- Peci jih 15-20 minut pri 180 ºC.
Rogljički so seveda najboljši sveži in topli. Hladne na hitro pogrej v mikrovalovni pečici.
Če ne nameravaš pojesti vseh, potem jih zamrzni čim prej, ko se ohladijo. Zamrznjene potem segrej v navadni ali mikrovalovni pečici.