Dvobarvna pletenica
Slasten kompromis
Pri izbiri med dvema ponujenima sladicama se kar naprej krešejo mnenja, pa naj bo to pri mulcih, starejših ali pa v obliki notranjega boja, ki je srž neodločnosti. Midva običajno take zapletene zagate rešiva tako, da ustvariva sladek hibrid, ki nariše nasmeške na obraze pripadnikom obeh polov.
Tale dvobarvna zgužvana pletenica bo razveselila tako ljubitelje orehovega nadeva, brez katerega velike noči ne sme biti, ter navijače za sočen skutin nadev. Oba sta skupaj spletena s pomočjo puhastega kvašenega testa.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
520 g moke
2 jajc
2 dcl mleka
60 g masla
1 vrečka suhega kvasa
80 g sladkorja
1 ščepec soli
1 žlica ruma
lupinica ene limone
Orehov nadev:
100 g mletih orehov
70 g sladke smetane
3 žlice sladkorja
1 žlica ruma
1 žlica kisle smetane
Skutni nadev:
200 g nepasirane skute
1 vanilijev sladkor
2 žlici sladkorja
1 jajce
lupinica pol limone
Postopek
Testo:
- Za testo pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakamo, da se zmešnjava dvigne.
- V posodo namečemo moko, jajci, preostali sladkor, stopljeno maslo, rum, limonino lupinico in sol.
- Primešamo kvasni nastavek.
- Mešanico sestavin zgnetemo v testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja okroglo uro.
Orehov nadev:
- Sladko smetano segrejemo do vrelišča in z njo prelijemo mlete orehe.
- Pustimo, da se poparjeni orehi shladijo, nakar k njim primešamo sladkor, rum in kislo smetano.
Skutni nadev:
- V posodo stresemo skuto, sladkor, vanilijev sladkor in lupinico pol limone.
- Jajce ubijemo v drugo posodico in ga razžvrkljamo. Polovico jajca zlijemo k ostalim sestavinam, polovico pa prihranimo.
- Vse skupaj zmešamo do mazave zmesi. Če je nadev preredek, dodamo kako žlico piškotnih drobtin.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Testo razpolovimo.
- Polovico testa razvaljamo v pravokotnik z dimenzijami 25×40 cm.
- Pravokotnik do roba premažemo z orehovim nadevom, nato ga tesno zrolamo v zavitek.
- Postopek ponovimo še z drugo polovico testa in skutnim nadevom.
- Oba zavitka po dolgem prerežemo na pol, nato skupaj postavimo eno orehovo in eno skutno polovico. Po dve polovici različnih barv spletemo v kito, ki jo združimo na obeh koncih. Pri tem lahko nekaj nadeva uide ven, s čimer ni pa nič narobe.
- Obe pletenici prenesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
- Po delu brez nadeva ju premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem in potisnemo v pečico za 25 minut.