Božična jogurtova pita
Le še srečnih 13 dni!
O Božičkovi obsedenosti s pitami že pingvini čivkajo. Najraje ima jogurtove pite in vsako leto komaj čaka, da nastopi zima in da na police lokalnega trgovskega igluja priskaklja legendarni božični jogurt.
Ko jo poskusiš, se ne čudiš: krhko testo z vseh strani straži kremno in svežo sredico, od katere kar veje praznično vzdušje.
V najini špajzi sva našla dva recepta za vse pitoljubce: jogurtova pita z jabolki in jabolčna pita kar v kozarcu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Testo za pito:
450 g pirine bele moke
250 g masla
180 g rjavega sladkorja
1 žlička pecilnega praška
5 rumenjakov
Nadev:
1 kg božičnega jogurta
180 g kisle smetane
6 žlic pšenične bele moke
5 beljakov
4 žlice sladkorja v prahu
2 jabolki
Naštete sestavine so namenjene piti s premerom 28 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Testo:
- Vse sestavine divje zmešaj in zgneti v kepo.
- Testo razpolovi. Eno polovico pospravi v hladilnik.
- Drugo polovico pa vstavi v pekač za pito in ga pritisni ob dno pekača.
Nadev:
- Beljake vihravo stepi v čvrst sneg.
- Jogurt z metlico zmešaj s kislo smetano in sladkorjem.
- Z metlico vmešaj še moko in na koncu s spatulo še sneg iz beljakov.
- Dobljeno zmes prelij čez testo v pekaču.
- Dve jabolki olupi, ju nareži na kocke, in potresi po vrhu mase.
- Povsem na koncu po vrhu na grobo naribaj preostanek testa iz hladilnika.
- Pito zalučaj v pečico, kjer naj se peče 55-60 minut pri prijetnih 180 ºC.
Dober tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pekaca se ne namasti, ali oblozi s peki papirjem?
Mojca,
uporabi se le peki papir.
LP, Midva
Zahvaljujem se za odgovor in pojasnilo.
Lepe praznicne dni!
Živjo, kako visok imate pekac za pite? Vrjetno lahko uporabim tudi pekač za torto?
Živijo,
uporabila sva klasičen pekač za torto.
LP, Midva
Imata morda predlog, kaj lahko uporabim namesto božičnega jogurta, ki ga ni več v prodaji? predvsem gled eteksture – grški jogur? jogurt zmešan z mascarpone?
Tina,
uporabiš lahko katerikoli sadni jogurt – po teksturi so vsi podobni in se dobro obnesejo v kremi.