Čokoladna torta z rdečim vinom
Kolkor kapljic, tolko torte
Martinovo je praznik vina, zatorej se nikar ne čudi, če ti malo rujne kapljice pljuskne tudi v torto. Ker mora kuhar vsako sestavino seveda temeljito poskusiti, se zna hitro zgoditi, da se ti v lovu za lepimi robovi nikakor ne da operirati z acetatno folijo ali obodom za torte.
Tale bogata, temna in sočna torta z sladkim rdečim vinom je kot nalašč za take lene trenutke, saj jo je nadvse preprosto sestaviti.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
250 g moke
70 g temnega kakava v prahu
1 ščepec soli
3 dcl sladkega rdečega vina (npr. sladki refošk)
250 g masla
200 g sladkorja
100 g rjavega sladkorja
2 jajci
1 žlica vanilijeve paste (ali semena 1 stroka vanilije)
1 žlica pecilnega praška
1 dcl vrele vode
Premaz:
250 g maskarpone sirčka
100 g temne čokolade
4 žlice temnega kakava v prahu
170 g masla
150 g sladkorja v prahu
Potrebujemo še:
poljubna marmelada
sladka smetana
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Biskvit:
- Maslo sobne temperature in sladkor penasto stepemo. Med mešanjem dodamo jajci eno za drugo, nato vanilijevo pasto. Na koncu vmešamo še rdeče vino.
- V ločeni posodi zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol.
- Suhe sestavine vmešamo k mokrim, povsem na koncu pa vmešamo še vrelo vodo.
- Maso dobro pomešamo in vlijemo v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Dramatično temen biskvit pečemo 60-70 minut pri 180 ºC. Pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Ohlajen biskvit razpolovimo na dva diska. Prvega premažemo z marmelado in nanj poveznemo drugega. Dobljeno biskvitno tortico premažemo z marmelado po celotni površini.
Midva sva uporabila domačo marmelado iz rdečega grozdja, odlično se pa odrežeta tudi marelična in slivova.
Premaz:
- Maslo in sladkor penasto premlatimo, čokolado pa nalomimo in raztopimo nad soparo.
- K puhastemu maslu vmešamo čokolado in kakav, na koncu pa še maskarpone.
- Dobljen premaz na debelo premažemo po celotni površini torte.
Pred postrežbo postavimo torto za 15 minut na sobno temperaturo, da razvije aromo, odsekan kos pa postrežemo z žlico stepene smetane.
Vinski tek!
Pozdravljeni,
v biskvit gre 200 g sladkorja + 100 g rjavega sladorja?
Lp
Tako je. Lp, Midva