Čokoladna torta z malinami in marcipanom
Še 19 dni do daril!
Na severnem polu se prav vsako zimo spravijo delat torto tudi Božičkovi jeleni. Običajno to izgleda tako, da staknejo rogovje in se pričnejo nemudoma pričkati. Med nebrzdanim opletanjem s kopiti namreč vsak trmasto navija za svoj najljubši okus, kar se je zgodilo tudi letos – jelenji komite se je odločil za torto, v kateri naj bodo čokolada, maline in celo marcipan. Kaj takega.
Jelenom tega ne smeš povedati, vendar se je njihova zmešana kombinacija izkazala za odlično: bogat in sočen Hershey’s biskvit ponuja podporo drznemu marcipanu, na sredini torte se bijeta nežna čokoladna krema in divji malinov žele, čokoladni preliv na vrhu pa zagotovo nikomur ne škodi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Hershey’s biskvit vsebuje:
210 g sladkorja
120 g moke
35 g kakava
1 jajce
120 ml mleka
60 ml olja
1 žlička vanilijeve arome
110 ml vrele vode
5 g pecilnega praška
5 g sode bikarbone
ščepec soli
Marcipanova plast:
200 g marcipana
Prva krema:
140 g temne čokolade
3 listi želatine
350 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu
Malinov žele:
450 g zamrznjenih malin
2 žlici sladkorja v prahu
1 žlica limoninega soka
5 listov želatine
Druga krema:
140 g temne čokolade
3 listi želatine
350 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu
Preliv:
150 g jedilne čokolade
100 ml smetane
Tortica na sliki je premera 24 cm, zaradi česar je malo previsoka. Priporočava, da uporabiš pekač s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Naročnik recepta je Mercator.
Biskvit:
Recept za ta legendarni biskvit ne potrebuje modifikacije, saj se ponaša z globoko črno barvo in bogatim ter sočnim okusom.
- Njegova priprava je nadvse preprosta – v eni posodi zmešaj vse suhe, v drugo pa vrzi vse mokre sestavine, razen vode. Mokre sestavine električno vmešaj k suhim sestavinam, dokler ne dobiš homogene zmesi.
- Zavri vodo in jo primešaj k masi.
- Na pod pekača položi papir za peko, vanj vlij maso in ga zarini v pečico, segreto na 180 ºC.
- Po približno 60 minutah živčnega postopanja po kuhinji, je biskvit le nared. V to se dodatno prepričaj še z vbodom zobotrebca
- Biskvit objemi z obročem za torte, ki ga nato po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
Marcipanova plast:
- Marcipan razvaljaj v tanek krog, ki naj bo nekaj milimetrov manjši od biskvita in ga postavi na biskvit.
Prva krema:
- Čokolado nalomi in jo skupaj s 50 ml sladke smetane raztopi v kozici nad nizkim ognjem.
- S tepežem prepričaj preostanek sladke smetane, da postane stepena smetana.
- Želatino namoči v hladni vodi in počakaj, da nabrekne, nato jo ožemi in vrzi k čokoladi. Nad nizkim ognjem mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi, nakar v kozico streseš še sladkor.
- Dobljeno zmes ohladi na sobno temperaturo in k njej s spatulo nežno primešaj še stepeno smetano.
- Nežno čokoladno kremo zdaj zlij v tortni obroč, ki ga nato postaviš v hladilnik.
Malinov žele:
- Maline vrzi v kozico in jih zasuj s 3 žlicami sladkorja v prahu in 1 žlico limoninega soka. Skuhaj jih, da se razpustijo.
- Če te motijo malinine mini peške, jih lahko precediš, kar pa vzame dokaj veliko truda. V tem primeru predlagava, da jih precediš s pritiskanjem žlice ob fino cedilo. Med tlačenjem dodaj na cedilo par žlic vode, da čez njega lažje stlačiš malinovo pulpo.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in jih ožemi, ko nabreknejo.
- Malinovo maso vrni na ogenj in jo segrej. Vanjo vrzi ožeto želatino, vse skupaj pa mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- Malinovo osnovo ohladi do mlačnega in prelij čez prvo kremo. Torto pridno vrni v hladilnik, da se žele strdi.
Druga krema:
- Sestavine in postopek za drugo kremo so do pičice enaki kot pri prvi kremi. Ponovi storjeno in torto zopet postavi v hladilnik.
Čokoladni preliv:
- Jedilno čokolado divje nalomi in jo vrzi v smetano. Skupaj ju segrevaj nad vodno kopeljo do žametne čokoladne zmesi.
- Ko se čokoladna zmes rahlo ohladi, jo prelij čez nadebudno torto v obodu.
Zdaj pride na vrsto dolgotrajno čakanje, ki ga zaznamuje akutno pomanjkanje torte. Prvi ugriz v torto naj se zgodi šele čez 6 ur, še raje pa vidiva, da ubogo torto pustiš pri miru do prihodnjega dne.
Predlog okrasitve:
Bogato čokoladnost te torte presekata sveža malina in drzni marcipan, zato se tortica nosi kot kaka princesa. Najbolje, da ji zato napraviš krono iz malin in praznično oblikovanih piškotov.
Od zdaj naprej lahko na sladke umotvore izpod kopit severnih jelenov čakamo z manj strahu – tale tortica jim je kar uspela.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljeni
Dejansko se pece 60min biskvit?
Hvala
Zdravo,
mene pa zanima koliko procentno čokolado priporočate za kremo?
Anja,
midva najpogosteje uporabiva čokolado s 70 % kakava.
LP, Midva
Pozdravljeni, sem v procesu delanja te torte 🙂 po mojem bo super, saj so tudi vse sestavine takšne, vendar je moj biskvit zeloooo lepljiv in se zelo težko loči od peki papirja, čeprav bi, tudi glede na čist zobotrebec, naj bil pečen … sem pekla celo malo več kot 60 min. Nimam veliko izkušenj s tortami, tako da mogoče bi naj celo bil takšen, kot je moj, čeprav dvomim. Morda je vzrok v tem, ker sem dala vanj kokosovo olje ?
Kje kupis marcipan? Kako izgleda?
Irena,
kupiš ga lahko v vsaki bolje založeni trgovini, izgleda pa kot bela masa za oblikovanje.
Ali bo torta uspela, če izpustim plast marcipana?
Tadeja,
seveda bo, kar izpusti 🙂