Piškoti za začetnike
Čez hrustljavih 16 dni bodo darila tu!
Vsak s čim nekje začne, zakaj ne bi torej pri piškotih? Če nimaš časa, volje ali znanja, so tile hrustljavi keksi kot nalašč zate! Prav tako je priprava teh malih hrustljavčkov idealna za delo z otroki.
Drugi naj se mučijo z dolgotrajno peko kompleksnih prazničnih umotvorov, ti pa se s slastnimi piškoti v ustih raje posveti sankanju, okraševanju drevesca in podobnim zimskim dogodivščinam.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za manjši hribček piškotov si priskrbi:
180 g pšenične bele moke
100 g sladkorja
80 g masla sobne temperature
1 jajce
0,5 žličke vanilijeve arome
0,5 žličke pecilnega praška
1 ščepec soli
Postopek
- Vse našteto stresi v posodo in zmešaj v enotno maso. Iz nje oblikuj kepo, ki jo malce sploščiš in zaviješ v prozorno folijo za živila.
- Testo za 20 minut postavi v hladilnik.
- Pripravi površino za množično izdelovanje piškotov. Pomokaj jo in na njej razvaljaj piškotno maso do debeline približno 3 mm.
- Pograbi poljubne piškotne modelčke in z njimi iz povaljane mase iztisni surove piškote.
- Razporedi jih po pekaču, prekritem s papirjem za peko in jih prepusti mojstrici pečici, ki iz njih v neverjetnih 5-6 minutah pri 180 ºC naredi prave pravcate piškote!
Ti preprosti koraki te pripeljejo do cele grmade krhkih piškotov. Brž jih razdeli med bližnje in skupaj odhrustajte novim pekovskim zmagam naproti!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljeni,
vsakič ko pečem te krhke piškote, se mi le ti naslendji dan zmehčajo, kljub temu da jih hranim v zaprti posodi in jih popolnoma ohladim preden jih spravim vanjo. Zanima me ali morda veste zakaj se to dogaja in kaj lahko spremenim, da se mi v prihodnje to ne bo dogajalo.
Hvala lepa za odgovor in obilo vrhunske peke še naprej😊.
Špela,
naslednji dan se ne bi smeli zmehčati. Zmehčajo se, ker vlaga ne more uiti iz posode. Predlagava, da prvi dan pustiš posodo malce priprto in vidiš, če je kaj bolje.
Obstaja pa tudi trik s soljo, ki jo zavito v mošnjiček postaviš v posodo s piškoti. Vso odvečno vlago bo pridno posrkala.
Lp, Midva
Dobri so bi li piskoti
Včeraj preizkusila recept in piškoti so bili odlični. Tako zelo, da smo jih ob čaju skoraj vse pojedli in danes jih morem na željo domačih spet speči. Sem pa moko kombinirala s pirino in so super ratali. Hvala za recept!
To je problem pri piškotih, hitro zmanjkajo 🙂
LP, Midva
Pozdravljeni,
Včeraj smo tudi mi (jaz in 2 otroka) prvič pekli piškote. Vaš recept nam je deloval za anti peke obetaven. Bili so odlični! Pojedli smo čisto vse, še tople piškote🤷♀️😁 Problem sem imela zgolj kdaj ugotoviti, da so pečeni. Na čas nisem bila pozorna, je odvisno od pečice. Ampak ko so bili lepe zlate barve, so bili zgoraj po sredini mehki na dotik. Če so bili pa zgoraj malo trdi (piškotom podobna trdota) pa so bili na nelaterih delih prepečeni. Kakšen nasvet?
Edina,
lepo, da sva vas spokala v kuhinjo pečt piškote 🙂
Piškoti so pečeni, ko so zlatorumeni in gor še malo mehki. Ko se shladijo, se tudi piškotasto strdijo 🙂
Dober dan!
Včeraj sem pekla piškote. Ko sem dala testo v hladilnik se ni zgodilo nič, samo razpadlo je. Zalima me ali lahko odgovorite. Hvala.
lepo vas pozdravljam!
Katja,
v hladilniku bi morala ostati kepa, testo ne bi smelo razpasti. Si se držala recepta?
Ja sem se. Samo nisem bila prepričana ali treba dati stopljeno maslo ali navadno. Lp 🙂
jaz sem enkrat naredila napako in sem maslo stopila .. in mi je testo razpadlo.
A bi se dalo v receptu zamenjati vanilijevo aromo za vanilijev sladkor. In če, koliko vanilijevega sladkorja predlagate? 1 paketek?
Urša,
lahko uporabiš 1 paketek vanilijevega sladkorja, a obenem izpusti 10 g sladkorja.
Pozdravljeni.
Koliko piškotov pa pride iz teh meritev?
Prosim za čimprejšnjo sporočilo.
Hvala vam
Sara,
pride približno za dva pladnja za pečico.
SUPER SO!!!!! HITRO JIH JE ZMANGALO. 🙂
ODLIČNO, NAJU VESELI!!! 😀
Pozdravljeni, držala sem se recepta, tudi odlični so bili čeprav sem jih pekla več časa ker so se mi zdeli še premehki, se mi je pa zdelo preveč sladkorja, v piškotu so se še čutili kristalčki sladkorja. So sicer odlični ampak ne vem kje se mi je zalomilo, da niso bili perfektni😊
Maruša,
verjetno je bila masa premalo zmešana.
Drživa pesti, da bodo v drugo popolni 🙂
Zdravo, imam eno vprašanje 🤔 in sicer če lahko pustim testo v hladilniku 3H? Zvečer pa nadaljujemo s peko. 🙂
Hvala 🙂
Anamarija,
ja, lahko brez težav počaka 3 ure, pa tudi čez noč ne bo težav 🙂
Zdravo…
Mene pa zanima koliko časa jih lahko hranim?
Hvala
Mateja,
v neprodušni posodi brez težav počakajo tudi en mesec ali dlje.
Testo je že v hlafilniku, javim ka
ko so ratali🤣
Testo je v hladilniku, počakajmo kaj bo ratalo, sem pa recept malo spremenila, dala sem 1 žlico kisle,smetane, 5dkg mandljev
moke pa pol brezglutenske, pol navadne.
Pavla, verjetno je dobro uspelo 🙂
Wery good
😀
zelo so bili dobri
Zakaj nikoli ni povedano, ali pečemo z ventilacijo ali brez. In, ali ventilacija izsuši testo.
Robert,
midva vedno pečeva brez ventilacije, v nasprotnem primeru pa napiševa.