Marmorni piškoti
Uf, kakšna keksbomba!
Ni decembra brez vseprisotne arome po peki piškotov. Da ne bodo keksi le paša za nos, temveč tudi za oči, jih spretno pripravi iz dveh mas različnih barv. Z marmoriranim vzorcem in s sladkorno skorjico bodo kradli poglede z vseh strani.
Pazi pa, da bodo vedno pod nadzorom – mimoidoči prišlek bi lahko kupček piškotov lahko hitro “po nesreči” zamenjal za prezgodnje božično darilo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno testo:
90 g masla
60 g kremnega sira
150 g sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
lupinica 1 bio pomaranče
1 žlička vanilijeve arome
270 g moke
1 žlička pecilnega praška
½ žličke sode bikarbona
2 ščepca soli
Dodatno:
25 g kakava
30 g moke
Kristalni sladkor
Postopek
Piškotna masa:
- V posodo nameči maslo, kremni sir, sladkor in vanilijev sladkor.
- Dodaj celo jajce, rumenjak, pomarančno lupinico in vanilijevo aromo.
- V drugi posodi zmešaj moko, pecilni prašek, sodo in sol.
- Suhe sestavine stresi k mokrim in mešaj, da dobiš homogeno zmes.
- Maso razpolovi; k eni polovici primešaj 30 g moke, k drugi pa 25 g kakava
- Oba piškotna testa oblikuj v kepo, ki jo tesno zaviješ v folijo in jo postaviš v hladilnik za vsaj 2 uri.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 170 ºC.
- Obe kepi testa razpolovi, vsak kos pa na pultu z dlanmi oblikuj v dolgo kačo.
- Vse štiri kače zvij v eno kito, od katere odtrgaš približno 20 g testa in jo oblikuješ v kroglico.
- Kroglico povaljaj v kristalnem sladkorju in jo postavi na pladenj za peko, ki ga prej prekriješ s peki papirjem.
- Postopek ponavljaj, da porabiš vso maso.
- Piškote peci 10 – 12 minut pri 170 ºC.