Cimetove rolice z jabolki
Puhaste spirale jesenskih okusov
Imava eno uganko – kaj je to: je zvito kot lisica, puhasto kot zajčji kožuh in slastno kot med, za katerim vedno šnofa medved?
To so seveda cimetove rolice z jabolki, ki so tako mehke in sočne, da bi se jih razveselila tudi vsa opisana gozdna živelj.
Njihova priprava nikakor ni bavbav, če jih na koncu pošpricaš še z enostavnim prelivom, pa postanejo prav nesramno okusne.
Nikakor pa ni uganka, da v najine sladice tlačiva le najboljše sestavine in med njimi se redno znajdejo izdelki Dr. Oetker.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Testo:
520 g bele pšenične moke
200 ml mlačnega mleka
70 g stopljenega masla
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
1 vrečka Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
90 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
2 jajci
1 ščepec soli
Nadev:
80 g zmehčanega masla
120 g rjavega sladkorja
3 žličke cimeta
4 jabolka
4 zvrhane žlice piškotnih drobtin
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Preliv:
1 žlica maskarpone sira
1 žlica mleka
1 žlica Dr. Oetker sladkega prahu
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Testo:
- V večjo posodo stresi 520 g moke, 80 g sladkorja, 1 vrečko suhega kvasa, 1 vrečko limonine lupinice in 1 ščepec soli.
- Vse skupaj premešaj, v sredini pa izkoplji jamico.
- V odprti kop zlij 200 ml mlačnega mleka, 70 g stopljenega masla in 1 žličko vanilijeve arome.
- V posodo ubij še obe jajci.
- Sestavine premešaj, da se povežejo, nato pa zgneti v voljno in prožno testo.
- Posodo pokrij in jo postavi na toplo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Rolanje:
- Vzhajano testo vrzi na pomokano delovno površino.
- Z valjarjem ga razvaljaj v pravokotnik debeline cca 0,5 cm.
- Po celi površini testa premaži 80 g zmehčanega masla.
- Po maslu potresi 120 g rjavega sladkorja.
- Na vrsti so 4 naribana jabolka.
- Po jabolkih potresi 3 žličke cimeta.
- Na koncu pa vse skupaj zasuj še s 4 zvrhanimi žlicami piškotnih drobtin.
- Sestavine z žlico narahlo potlači in poravnaj.
- Testo tesno zvij v rulado.
- Z obeh koncev rulade odreži konca – oba štrukeljca lahko spečeš med vzhajanjem rolic in jih potem na skrivaj pomlatiš.
- Preostalo rulado razpolovi, vsako polovico pa ponovno razpolovi.
- Vsako četrtino zdaj nareži na tri enake dele, da skupaj dobiš 12 kosov.
- Pograbi dva okrogla pekača in oba premaži z zmehčanim maslom.
- V vsak pekač v obliki rožice razporedi po 6 rolic.
- Pekača pokrij s kuhinjsko krpo in pusti vzhajati 20-30 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Vzhajane rolice premaži z mešanico 1 jajca in 3 žlic mleka.
- Oba pekača za 20-25 minut postavi v dodobra segreto pečico.
Preliv:
- Skupaj zmešaj 1 žlico maskarpone sira, 1 žlico mleka in 1 žlico sladkega prahu.
- Dobljen preliv pošpricaj po še vročih cimetovih rolicah.