Jagodna kupola
Simpatičen hribček
Tale polkrogelna torta ti brž ukrade pogled zaradi regimenta narezanih jagod na površini. Tisto pravo pa se pravzaprav skriva pod bleščečo zunanjostjo – izjemno nežna krema s prijetnim okusom po jagodah, vmes pa namočeni savoiardi keksi.
Pot do tako čudovitega stasa pa ni prav nič zakomplicirana, potrebuješ le skledo in prozorno folijo za živila.
Za okus pa kot običajno poskrbi cela zbirka Dr. Oetker proizvodov :).
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
500 g jagod
200 g savoiardi (baby) piškotov
250 ml mleka
1 vrečka Dr. Oetker jagodnega pudinga
1 vrečka Dr. Oetker želatine fix
3 zvrhane žlice Dr. Oetker Sladkega prahu
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
250 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane
lupinica pol limone
Za navlažitev:
mleko ali jagodni sok
Za okrasitev:
Dr. Oetker dekor okrasne cvetlice
Postopek
Krema:
- V skodelici zmešaj 100 ml mleka in vrečko jagodnega pudinga.
- Preostalih 150 ml mleka zavri, nato ogenj zmanjšaj, v vrelo mleko pa z metlico vmešaj pudingovo zmes.
- Mešaj, da se puding skuha in zgosti.
- V večjo posodo stresi 250 g maskarpone sira in mu električno premešaj še topel puding.
- Dodaj 3 zvrhane žlice sladkega prahu, 1 vrečko vanilijevega sladkorja, 1 žličko vanilijeve paste, vrečko želatine fix in nastrgano lupinico pol limone.
- 500 ml sladke smetane stepi in jo s spatulo primešaj h kremi.
Gradnja kupole:
- Večjo skledo z gladko steno po notranji strani obloži s prozorno folijo za živila.
- Jagode nareži na enako debele krogce, ki jih razporediš po celi steni kupole tako, da se stikajo med sabo.
- V kupolo stresi približno tretjino kreme in jo poravnaj, da je vodoravna.
- Savoiardi piškote enega za drugim namoči v mleku (ali v jagodnem soku za bolj intenziven okus) in jih tesno razporedi po kremi.
- Na piškote stresi preostalo kremo in jo poravnaj, po njej pa zopet razporedi namočene kekse.
- S prozorno folijo tesno prekrij vsebino kupole in jo postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.
Postrežba:
- Z dna kupole odstrani prozorno folijo, nato pa skledo pokrij s poljubnim tortnim dnom in vse skupaj zvrni na glavo.
- Kupola bo zdaj pravilno obrnjena, zato odstrani skledo in folijo.
- Po jagodni kupoli razporedi okrasne cvetlice, nato pa jo razkosaj in postrezi.
Zelim narediti vaso kupolo. Koliko priblizno je premer kupole na ravnem delu?
Fi 26:)