Švedske mesne kroglice
Bombice okusa
Švedi v naše domove najpogosteje tlačijo svoje pohištvo, glasbo, aparate in avtomobile, le redko pa se na naših mizah znajdejo njihove jedi. V nekaterih primerih je to absolutno razumljivo (surströmming – legendarna fermentirana riba odurnega vonja), druge pa bi lahko odprtih rok sprejeli kot redno vikend kosilo.
Med slednje spadajo mesne kroglice v bogati in kremni omaki, ki navdušijo prav vsakogar. Začimbe v tej različici so prilagojene našim brbončicam, a ostajata sočnost in polnost okusa enaki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Kroglice:
1 čebula
500 g mletega mešanega mesa
1 jajce
1 slaba žlička soli
0,5 žličke popra
0,5 žličke česna v prahu
45 g rezin toast kruha brez skorje
60-70 ml mleka
1 žlica peteršilja
Omaka:
40 g masla
3 žlice moke
500 ml goveje jušne osnove
200 ml sladke smetane
3 vejice timijana
2 žlici naribanega parmezana
poper
sesekljan peteršilj
Postopek
Kroglice:
- Čebulo olupimo in jo fino sesekljamo.
- Rezine toasta brez skorje narežemo na majhne kocke.
- V posodi dobro zmešamo čebulo in toast z vsemi ostalimi sestavinami za kroglice.
- Zmes za kroglice naj počiva 10 minut.
- Iz zmesi oblikujemo majhne kroglice, težke približno 20 g.
- Nad srednji-visok ogenj postavimo široko ponev, vanjo pa vlijemo za 2 žlici olja.
- Kroglice popečemo v dveh rundah, vsako pa približno 3 minute, da dobijo slastno skorjico.
Omaka:
- V ponvi, kjer so se pekle kroglice, raztopimo maslo.
- Dodamo moko in jo med neprestanim mešanjem z metlico svetlo popražimo.
- Prilijemo jušno osnovo in vejice timijana.
- Z metlico mešamo, da se omaka zgosti, nato v ponev vrnemo kroglice s tekočino vred.
- Na srednjem ognju kuhamo 8-10 minut, vmes pa vsake toliko premešamo.
- Primešamo sladko smetano in kuhamo 2 minuti, nato ponev odstavimo in vmešamo še parmezan.
- Po kroglicah posujemo sveže strt poper in sesekljan peteršilj.