Burger z natrgano svinjino
Tako dober, da se ti strga!
Burger z utrganim prasetom je najina stalnica, h kateri se zatečeva, ko želiva navdušiti večje število lačnih ust, obenem pa se nama ne da preveč mencati za šporgetom.
Za to sočno meso je potrebno le malo dela in veliko čakanja – med počasno kuho se namreč svinjska vratovina prelevi v ekstremno nežno meso, ki razpade že ob malce gršem pogledu.
Dobre bombetke, klasična BBQ omaka in coleslaw solata z jabolki pa v družbi natrganega mesa brbončicam organizirajo pravo parado okusa.
Midva sva za pulled pork napekla nesramno mehke burger bombetke, za katere lahko recept najdeš tu: KLIK!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine
Natrgana svinjina:
1200 g svinjske vratovine
200 ml temnega piva
Začimbna mešanica:
2 žlički dimljene paprike
1 žlička rjavega sladkorja
1 žlička soli
1 žlička česna v prahu
1 žlička čebule v prahu
0,5 žličke popra
BBQ omaka:
200 g kečapa
120 ml temnega piva
4 žlice Worcestershire omake
3 žlice jabolčnega kisa
50 g rjavega sladkorja
1 žlica čebule v prahu
Jabolčna solata:
1/8 glave rdečega zelja
2 jabolki granny smith
2 korenčka
Solatni preliv:
3 žlice majoneze
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlica polnozrnate gorčice
0,5 žličke soli
1 ščepec popra
Za burger:
6 bombetk s sezamom (RECEPT)
Postopek
Natrgana svinjina:
- Pečico nastavimo na 160 °C.
- V manjši posodici zmešamo vse sestavine za začimbno zmes.
- Kos vratovine narežemo na dva ali tri dele, odvisno od velikosti. Pazimo, da meso režemo pravokotno na mišično tkivo.
- Razkosano meso z vseh strani dobro natremo z začimbno mešanico.
- Pograbimo litoželezno posodo, v kateri bomo kuhali meso, in jo postavimo na srednje segret šporget. Posoda mora biti dovolj velika, da so vsi kosi mesa udobno nameščeni.
- V posodo nalijemo za dve žlici olja in vanjo postavimo meso. Na vsaki izmed štirih strani ga pečemo kako minuto, da dobi lepo skorjico.
- V posodo nalijemo temno pivo, jo pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico.
- Pri 160 °C se bo meso počasi mehčalo 4-5 ur. Na vsako uro ga obrnemo.
- Meso je kuhano, ko ga lahko s kuhalnico zlahka razdremo.
- Pograbimo dve vilici in meso še vroče na grobo natrgamo – ne smemo ga povsem razcufati na posamezne laske. Po želji lahko vezivna in mastna tkiva zavržemo.
BBQ omaka:
- Vse naštete sestavine namečemo, zlijemo ali stresemo v kozico in jih dobro premešamo z metlico.
- Omako kuhamo na zmernem ognju, dokler se ne zgosti – obnašati se mora podobno kot kečap.
Jabolčna solata:
- Rdeče zelje na tanko narežemo ali pa kar nastrgamo z lupilcem krompirja.
- Jabolki narežemo na tanke lističe, ki jih nadalje narežemo na palčke.
Korenčka olupimo in narežemo na tanke palčke, lahko pa ju tudi preprosto na grobo naribamo.
Solatni preliv:
- Vse naštete sestavine zmešamo v gladko zmes, ki jo postopoma primešamo k solati.
Postrežba:
- Bombetko prerežemo tako, da je spodnji del debel dober centimeter.
- Obe polovici položimo v ponev z odrezano stranjo navzdol in ju na visoki vročini na hitro popečemo.
- Na spodnjo rezino bombetke naložimo 2 žlici solate.
- Vročo natrgano vratovino zmešamo z nekaj žlicami BBQ omake in jo naložimo na vrh solate. Plast mesa mora biti vsaj tako debela kot plast solate.
- Po vrhu mesa zlijemo še malo BBQ omake, nato na burger poveznemo še drug del bombetke.
Tako, burger je nared za požret’! Zraven se odlično prileže dobra družba in hladno pivo.
zanima me, c čim lahko nadomestim pivo? ter za koliko oseb je ta količina mesa? Hvala
Anita,
super se obnese cider, jabolčni sok, lahko pa tudi kar koka-kola.
Živjo!
Mene pa zanima kako bi se vidva lotila priprave. Planiram za kosilo, to pomeni, da bi s pripravo morala pričeti še sredi noči. Je varianta, da dam prej peči in potem samo pogrejem?
Seveda brez problema se lahko speče tudi dva dni vnaprej in se potem samo pogreje😉
Zdravo. za koliko oseb je namenjena ta količina svinjine?
Tina,
odvisno od požrešnosti jedcev 🙂
Recimo za 8-12 burgerjev.