Čokoladni semifredo s češnjevim prelivom
Zmrzlina, s katero ni dobro češenj zobati
Najslajše pride na koncu, kar velja tudi za nedeljska kosila. V s soncem bolj obdarjenih obdobjih leta nam je še najbolj pri srcu dober sladoled.
Namesto, da na mizo vržemo celo banjo kupljenega sladoleda, raje užgimo odlično bližnjico, ki je za vse prste polizat – čokoladni semifredo je zamrznjen puhast mousse, ki je kot nalašč za vroč preliv iz češenj.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
200 g temne čokolade z vsaj 70 % kakava
180 g sladkorja
4 jajca
450 ml sladke smetane
Preliv:
500 g izkoščičenih češenj
3 žlice sladkorja v prahu
sok 1/2 limone
1 žlica škroba
1 šilce češnjevega likerja
Za pripravo potrebujemo še model za kolače dimenzij 25x7x8 cm
Postopek
Priprava:
- Smetano stepemo z električnim mikserjem.
- Pripravimo parno kopel. V lonec natočimo za nekaj prstov vode, nanj pa postavimo kovinsko ali stekleno skledo.
- Lonec pristavimo nad ogenj, da voda zavre.
- V skledo nalomimo čokolado in jo nad parno kopeljo med mešanjem raztopimo.
- Čokolado odstavimo, na lonec z vodo pa postavimo drugo, večjo, skledo. Vanjo ubijemo jajca in stresemo sladkor.
- Nad parno kopeljo jajca električno miksamo 5 minut, da dobimo svetlo in penasto kremo.
- Skledo odstavimo in vanjo s spatulo primešamo čokolado.
- Na koncu v kremo s spatulo primešamo še stepeno smetano.
- Model naoljimo in ga po notranji strani tesno obdamo s prozorno folijo za živila. Ta naj na obeh daljših stranicah sega nekaj centimetrov iz pekača.
- V model do roba vlijemo kremo, nato folijo na vrhu z obeh strani prepognemo, da pokrijemo kremo.
- Model s kremo postavimo v zamrzovalnik čez noč.
Preliv:
- Izkoščičene češnje stresemo v kozico ter jih zasujemo s sladkorjem in pošpricamo z limoninim sokom.
- Kozico pristavimo na ogenj in kuhamo, da se češnje zmehčajo.
- V kozarcu zmešamo 1 žlico škroba in 3 žlice hladne vode. To mešanico zlijemo v češnjevo osnovo in kuhamo, ter mešamo, da se zgosti.
Postrežba:
- Model s semifredom pustimo nekaj minut na sobni temperaturi, nato ga zvrnemo iz pekača.
- Narežemo ga na 1-2 cm debele rezine.
- Rezine prelijemo z vročimi češnjami.
Sladek tek!