Bulje
Dolina okusov
Pred kratkim sva se ponosno vključila v klub ljubiteljev dobre hrane in dobre družbe – klub KuhaM. Projekt KuhaM upravlja najboljši sosed, Mercator, med drugim pa vključuje redne izzive za slovenske blogerje z vseh kulinaričnih vetrov.
Tokrat sva morala za izziv pripraviti jed, značilno za Pomurje, Kras ali dolino Soče. Ker ne prebivava v nobenem izmed naštetih slovenskih področij, znanje o tamkajšnjih specialitetah pa imava na bolj splošni ravni, se je naloga izkazala za konkreten, pa tudi slasten, zalogaj.
Kulinarična pešpot naju je vodila naravnost v dolino Soče, enega najlepših delov sveta, kjer sva uspela iz zakladnic receptov na dan privleči legendarne bulje, katerih izdelava se razlikuje od hiše do hiše. Gre za bogate in nasitne koruzne kroglice z rozinami, katere sva pomlatila v družbi repe in fižola …
… do konca pa sva se nabasala z njihovo sladko izvedbo, kjer se valjajo po topli skuti in medu.
Za slane soške bombice potrebuješ:
1 kg mehke koruzne moke
150 g masla
80 g rozin
120 g kisle smetane
50 g sladkorja
pšenično moko
V repasto-fižolovi prilogi je moč zavohati:
800 g kisle repe
150 g kuhanega fižola
60 g zaseke
čebulo
sol
V sladke cmočke spadajo še:
2 žlici sladkorja
limonina lupinica
cimet
Sladka posteljica je sestavljena iz:
skute
drobtin
medu
Budle
V skledo stresi koruzno moko, rozine ter sladkor in sol, nato pa zraven pljuskni še stopljeno maslo in kislo smetano. Prelij s 400 ml vrele vode in premešaj. Maso razdeli na dva enaka dela – en bo za slane bunke za kosilo, drug pa za sladke krogle za večerjo.
Zavihaj rokave in polovico mase zmešaj z 200 ml vrele vode, nato pa iz nje z rokami pogumno odtrgaj kepe, katere močno stisneš v čvrste bulje. Popelji jih malo po pšenični moki, nato jih nežno položi v slan krop, kjer naj počasi brbotajo 30 minut.
Bizna an bob
Kisla repa je že tako odlična, zasekani s fižolom pa se praktično ni moč upreti.
Operi jo, posoli, frcni vanjo poper v zrnu, nežno položi lovorjev list in stresi kuhan fižol. Medtem, ko se repa kuha, v ponvi na malce olja prepraži na drobno nasekljano čebulo.
Praženo čebulo dodaj k repi, nato pa jo razveseli še z zaseko.
Ko takole pred seboj zagledaš prešeren buljast kupček, se ob hkratnem ugrizu v sladko rozino, čvrsto buljo in živahno repo vprašaš, čemu skrivajo to redko, a izvrstno jed.
Ugotovila sva, da slane žogice brez težav lahko nadomestijo žgance ali krompir, ampak ali se lahko prav tako dobro izkažejo kot sladica?
Sladke bulje
Kot pri slanih bratcih tudi tu prisvaljkaj kroglice iz druge polovice mase, zmešane z 200 ml vrele vode, kateri pa v tej izvedbi dodaš še dve žlici sladkorja, cimet po okusu in limonino lupinico ter jih kuhaj ravno tako 30 minut.
V ponvi na malce olja prepraži krušne drobtine.
Soški sladki paket zaokroži topla skuta, ki se kar topi v ustih. Nanjo položi bulje, jih zasuj s praženimi drobtinami in pokapaj z medom.
Priporočava, da slastne bulje poješ sveže, ker se mrzle strdijo.
Po izvrstnem kosilu in sladki večerji sva se odločila, da se bova večkrat poglobila v pozabljene recepte bogate kulinarične dediščine naših pokrajin.
Soško-dolinski tek!