Tikka masala s piščancem
Ultimativni “comfort food”
Indijska kulinarika velja za eno najbolj čislanih, predvsem zaradi mojstrskega kombiniranja začimb. Ne ustraši se – na domačem šporgetu lahko vkup vržeš tako dobro tikka masalo, da se ti bo solzica utrnila.
Mehek in sočen piščanec, mariniran v grškem jogurtu je le ena stran zgodbe – druga je nesramno bogata, kremna in aromatična omaka, ki kar kliče po temu, da jo pomažeš do zadnje kapljice. Rdeča nit pa so seveda začimbe in tu sva volan prepustila mešanici Kotányi Secrets of India – Tikka Masala.
Ko se na naši mizi pojavi tikka masala, se dan nemudoma polepša.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Marinada:
500 piščančjega fileja
150 g grškega jogurta
5 strokov česna
2 žlički ingverja
4 žličke Kotányi začimbne mešanice Secrets of India – Tikka masala
2 žlički limoninega soka
1 žlica olja
ščepec popra
Kuha:
2 žlici olja
2 žlici masla
1 čebula
2 ščepca soli
5 strokov česna
2 žlički ingverja
preostala začimbna mešanica Kotányi Secrets of India – Tikka masala
1 konzerva pasiranega paradižnika
300 ml vode
100 ml sladke smetane
1 žlička sladkorja
Postopek
Marinada:
- Piščančji file nareži na kocke, velike kot en grižljaj.
- V posodi ali globokem krožniku zmešaj vse ostale sestavine za marinado.
- Dodaj piščančje kose in jih temeljito premešaj z marinado.
- Posodo zatesni s pokrovom ali pa jo tesno pokrij s prozorno folijo.
- Piščanec naj se v hladilniku marinira vsaj 3 ure.
Predpriprava piščanca:
- Večjo ponev dodobra segrej in vanjo zlij žlico olja.
- Na razbeljeno ponev stresi polovico piščančjih koščkov in jih z lopatko razporedi po celotni površini.
- Pusti jih 1-2 minuti, da se dobro zapečejo – marinada bo počrnela, a ni s tem nič narobe.
- Kose piščanca obrni in jih do temne zapečenosti peci še na drugi strani.
- Nič ne de, če piščanec ni povsem pečen – do konca se bo skuhal v kariju.
- Kose piščanca stresi na krožnik, nato postopek ponovi še za drugo polovico.
Tikka masala:
- Lonec pristavi nad srednji ogenj in v njemu segrej 2 žlici olja in 2 žlici masla.
- Dodaj sesekljano čebulo in dva ščepca soli.
- Med občasnim mešanjem praži čebulo 7-10 minut.
- Ingver in česen zares fino sesekljaj ali pa drobno nastrgaj. Dodaj ju k čebuli in med mešanjem praži 2 minuti.
- Dodaj preostanek začimbne mešanice, pomešaj in praži še 2 minuti.
- V lonec stresi pasiran paradižnik in vodo.
- Ogenj povečaj, da omaka zavre, nato ga zmanjšaj, posodo pa pokrij.
- Tako naj se omaka kuha na nizkem ognju 15 minut – vmes nekajkrat pomešaj.
- Omako s paličnim mešalnikom fino spasiraj do žametne teksture.
- Dodaj 100 ml sladke smetane, žličko sladkorja in žlico masla.
- Pomešaj, nato v pisker končno skoči še piščanec in ves sok, ki je ostal v krožniku.
- Kuhaj še 5 minut, nato je tikka masala nared za požret!
- Tikka masalo postrezi z žlico grškega jogurta z basmati rižem in/ali ploskim kruhom naan.