Solata z nadzemno kolerabo
Kakor pod zemljo, tudi nad njo.
Zadnje dni uživamo v tako lepem spomladanskem vremenu, da je še koleraba ostala nad zemljo. Trenutek njene nepozornosti kruto izkoristi in nadzemno debeluško urno izpuli ter stlači v sočno solato.
Na nitke nastrgana kolerabica ti s korenčkom, čebulo in češnjevi paradižniki pričara poln krožnik pomladi.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Prisolataj si:
2 srednje veliki nadzemni kolerabi
3 manjše korenčke
2-3 mlade čebule
2 pesti češnjevih paradižnikov
Nadsočnost si zagotovi s/z:
5 žlicami balzamičnega kisa
3 žlicami olja (midva sva uporabila bučnega)
1 zvrhano žlico kisle smetane
1 žličko gorčice
soljo
poprom
Kolerabo in korenček olupi, nato pa ju nastrgaj na dolge špagete/laske/nitke.
V posodici zmešaj bučno olje, balzamični kis, kislo smetano in gorčico. Solatni preliv posoli in popopraj po okusu.
Poleg kolerabe in korenčka naj v skledo skočita še nasekljana čebula in celi češnjevi paradižniki. Pošteno jih premešaj, za boljše medsebojno razumevanje pa uporabi malo prej zmešan preliv.
Takole nakupčkana solatka je kot nalašč za dneve, ki se vijejo proti poletju in se izkaže kot perfektna priloga ob žaru.
Ob uživanju te solate je običajno prisotno cmokanje, hrustanje in nasmešek, razlezen do ušes.
Nadzemni tek!