Ocvrti jurčki v ajdovih drobtinah
Nerazdružljiv duo
Že ptički čivkajo (preden odletijo v toplejše kraje), da sta okusa jurčkov in ajde ustvarjenega eden za drugega. Izjemen jesenski duo navdušuje v mnogih različicah, med katerimi prednjači preprosta ajdova kaša z jurčki.
Midva sva jesenske gobane tokrat odela v hrustljavo skorjico iz drobtin ajdovega kruha z orehi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
200 g manjših ali srednjih jurčkov
3 žlice pšenične bele moke
česen v prahu
1 jajce
sol
100 g drobtin iz ajdovega kruha (lahko z orehi)
olje za cvrtje
Postopek
Ajdove drobtine:
- Ajdov kruh, pa naj bo z orehi ali brez, moramo pred izdelavo drobtin posušiti.
- Narežemo ga na kocke, ga razporedimo po pekaču ali pladnju in postavimo na toplo in suho mesto.
- Vsake toliko ga premešamo in ponovno razporedimo.
- Da se kruh povsem posuši, običajno traja kak dan ali dva.
- Če se nam bolj mudi, lahko uporabimo pečico – kocke sušimo približno 30 minut pri 150 °C.
- Posušene kocke zdrobimo v sekljalniku ali pa namenskem mlinčku.
Jurčki:
- Sveže gobe so kot spužve, zato jih ne smemo čistiti z vodo ali pa jih celo namakati v njej.
- Za ta recept potrebujemo čvrste sveže jurčke.
- Jurčke očistimo ali s ščetko ali pa s papirnato brisačko.
- Po dolgem jih narežemo na 1-1,5 cm debele rezine.
Panada:
- V enem globokem krožniku zmešamo 3 zvrhane žlice moke in 1 žličko česna v prahu.
- V drug globok krožnik ubijemo jajce in ga posolimo z dvema ščepcema soli ter razžvrkljamo.
- Tretja postaja za paniranje pa gosti kupček ajdovih drobtin.
- Jurčkovo rezino najprej povaljamo v moki s česnom, nato jo pomočimo v jajčka, na koncu pa jo oblečemo v ajdove drobtine.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh jurčkov.
Cvrtje:
- Za cvrtje jurčkov v rezinah ne potrebujemo veliko olja, saj jih cvremo podobno kot dunajske zrezke.
- V visoko ponev vlijemo 1-2 cm olja in ga segrevamo na srednji-visoki temperaturi.
- Da je olje dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – ko jo pomočimo v olje, se morajo okoli nje pojaviti mehurčki.
- V olje previdno postavimo jurčke, pri tem pa pazimo, da v ponvi ne ustvarimo prevelike gužve.
- Jurčke cvremo 1-2 minuti, vmes pa jih enkrat obrnemo. Čas cvrtja je odvisen od temperature olja in velikosti jurčkov.
- Ocvrte jurčke s penovko prenesemo v skledo, ki je na debelo obdana s papirnatimi brisačkami ali servieti, da se znebimo čim več odvečnega olja.
Jesenski tek!
1 Response
[…] Zraven pa nadvse priporočava slastne ocvrte jurčke v ajdovih drobtinah [KLIK]. […]