Brioš kruh
Le od kod mu taka mehkoba?
Če se tudi ti sprašuješ, kako je možno, da je lahko kruh obenem bogat in tako nesramno puhast, ne skrbi – imava odgovor! Čisto po francosko je za to kriva obilica jajc in masla.
Kos tega kruha se odlično obnese tako pod slanim kot sladkim nadevom, zaradi sočnosti pa brez težav zdrži več dni.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za SPAR.
Naročnik oglasa je SPAR Slovenija d.o.o.
Recept
Kvasni nastavek:
100 moke
80 ml toplega mleka
1 žlica sladkorja
2 žlički kvasa
Testo:
220 g moke
35 g sladkorja
3 jajca
1 žlička soli
120 g masla sobne temperature
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Pripomočki:
Model za kruh dolžine 25 cm
Postopek
Kvasni nastavek:
- V posodo stresi moko, suhi kvas, sladkor in toplo mleko.
- Vse skupaj premešaj z metlico, nato pokrij in pusti stati 1 uro.
Testo:
- V posodo kuhinjskega robota stresi moko, sladkor, sol in 3 jajca.
- Dodaj kvasni nastavek in prični z gnetenjem.
- Po 2 minutah v testo postopoma, po kockah, vgneti zmehčano maslo.
- Skupaj naj se testo gnete približno 15–20 minut, da postane prožno in svetleče.
- Zgneteno pride precej lepljivo.
- Posodo pokrij in jo postavi na toplo.
- Testo naj vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Oblikovanje:
- Testo zvrni na pomokan pult in ga oblikuj v grobo obliko štruce.
- Razdeli ga na tretjine.
- Tretjine testa razvaljaj v enako dolge in debele kače, nato jih spleti v klasično kito.
- Konce na obeh straneh stisni skupaj.
- V model za kruh vtakni papir za peko, nato vanj postavi testeni preplet.
- Model tesno pokrij in ga pusti pri miru 1 uro.
Peka:
- Vzhajano testo premaži z mešanico jajca in 3 žlic mleka.
- Brioš kruh peci 20–25 minut pri 180 ºC.
- Po peki kruh prenesi na rešetko, kjer naj se povsem ohladi.