Kruh z zeliščnim maslom
Spomladanska trgatev
Kruh je moč napeči v vseh mogočih oblikah, tale je pa prav posebna. Če nanizaš z zeliščnim maslom premazane krpice in jih spečeš v modelu, nastane utrgan kruh, primeren za trganje z rokami.
Odličen je že v solo izvedbi, zraven pa paše marsikaj mesnega, mlečnega in zelenjavnega.
Zakaj bi zapravljal čas za rezanje, če si lahko kos kar odtrgaš?
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
500 g bele pšenične moke
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
15 g soli
4 žlice olja
45 g sladkorja
320 ml toplega mleka
50 g masla sobne temperature
Zeliščno maslo:
80 g masla
3 stroki česna
1 šopek svežega peteršilja
2 ščepca soli
Za premaz:
1 jajce
2 žlici mleka
Pripomočki:
Model za kruh dolžine 30 cm.
Postopek
Testo:
- Vse naštete sestavine za testo razen masla stresi v posodo in jih zmešaj skupaj v homogeno zmes (s kuhinjskim robotom to traja približno 2 minuti). Masa pride kar lepljiva – ne ustraši se!
- Dodaj maslo sobne temperature, nato testo gneti 5 minut, oziroma toliko časa, da je maslo vmešano, testo pa gladko.
- Testo pusti v posodi in ga pokrij z vlažno krpo.
- Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno 1 uro.
Zeliščno maslo:
- V sekljalnik nameči maslo, olupljene stroke česna in dva ščepca soli.
- Zraven stlači še šopek peteršilja, nato vse skupaj fino sesekljaj.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Stene modela za kruh premaži z zmehčanim maslom.
- Testo razvaljaj v pravokotnik debeline 0,5 cm in ga do robov premaži z zeliščnim maslom.
- Iz testa izreži 20 pravokotnikov: po dolgem ga nareži na štiri enako debele trakove, počez pa na pet.
- Po štiri pravokotnike zloži enega na drugega, dobljeni sendvič pa pokonci vtakni v pekač.
- Nanizan kruh pokrij in ga pusti stati 30 minut, da vzhaja.
- Pred peko ga premaži z mešanico jajca in dveh žlic mleka.
- Kruh peci 25–30 minut pri 180 °C.
- Če se že pred koncem peke kruh na vrhu lepo zapeče, ga pokrij z aluminijasto folijo.
- Pečen kruh prenesi na rešetko in ga pusti pri miru, da se povsem ohladi.