Božična OREO torta
Še srečnih 13 dni do daril!
Za naju ni božiča brez torte in s tem se strinja tudi Božiček. Odkar sva mu namesto piškotov pri drevescu pustila kos torte, je zabičal: “ni torte – ni daril!“. Sicer veva, da se je okrogli dobrodušnež pohecal, pa mu vseeno vsako leto pripraviva novo torto.
Letos bo božič krasila imenitna božična OREO torta, ki ima kultne črne piškote tako v kremi z belo čokolado kot v podlagi, ki ne potrebuje peke.
Seveda je tukaj tudi osvežilna sadna komponenta v obliki jagodnih zvezdic ali jagodne plasti.
V najini špajzi je moč najti vrsto božično obarvanih tort:
– božična jogurtova torta
– božična čokoladna torta
– torta zimska pravljica
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Piškotna podlaga:
80 g masla
150 g OREO piškotnih koščkov (crumbs)
Krema:
700 ml sladke smetane za stepanje
250 g bele čokolade
4 listi želatine
100 g OREO piškotnih koščkov
Jagodne zvezdice:
300 g zamrznjenih jagod
2 žlici sladkorja
3 listi želatine
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20-22 cm (odvisno od željene višine). Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotna podlaga:
- 150 g OREO piškotnih koščkov stresi v sekljalnik in jih divje zmiksaj v fin prah.
- Maslo raztopi in ga zmešaj s piškotnim prahom.
- Tortni obroč nastavi na premer 20 cm za višjo tortico ali 22 cm za nižjo. Postavi na tortni postavek.
- Po notranji strani ga obdaj z acetatno folijo.
- Piškotno zmes enakomerno potlači ob dno tortnega obroča.
Krema:
- Na šporgetu nastavi srednji ogenj in nanj poči kozico.
- Dodaj 200 ml sladke smetane in nalomljeno belo čokolado ter mešaj, da se čokolada popolnoma raztopi.
- 4 liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Z rokami jih ožemi in vrzi v vročo čokolado.
- Mešaj belo čokoladno zmes, da se želatina popolnoma raztopi, nato kozico odstavi in jo pusti pr’ gmah’, da se malce ohladi.
- Preostalih 500 ml sladke smetane za stepanje stepi do stepene smetane.
- V belo čokolado čmokni 3 žlice stepene smetane in premešaj, nato to zmes s spatulo primešaj k stepeni smetani.
- Nato primešaj še OREO piškotne koščke.
- Premagaj željo po temu, da kremo kar tako pomlatiš, temveč jo raje vlij v tortni obod s piškotnim dnom.
- S spatulo kremo poravnaj, nato pa torto postavi v hladilnik, da se krema učvrsti.
Jagodna plast / jagodne zvezdice:
- V kozico stresi zamrznjene jagode in dodaj 2 žlici sladkorja.
- Jagode segrevaj, da se povsem zmehčajo in razpustijo. Spasiraj jih s paličnim mešalnikom.
- 3 liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo.
- Z rokami jih ožemi in vrzi v vročo jagodno osnovo.
- Na torto lahko jagodni žele spraviš v dveh oblikah.
- Prva možnost je, da počakaš, da se jagodna osnova ohladi, nato je približno 80 % zliješ na torto in tako dobiš luštno jagodno plast. Preostalih 20 % pospravi v hladilnik
- Druga varianta pa je, da jagodno osnovo zliješ v tortni pekač, ki ima dno prekrito s papirjem za peko (midva sva uporabila takega s premerom 20 cm).
- Pekač z osnovo postavi v zamrzovalnik, da se ta strdi.
- Iz čvrstega jagodnega želeja s poljubnimi modelčke za piškote izreži zvezdice, smrečice ali pa čisto nekaj tretjega.
- Dobljene želejčke popivnaj s papirno brisačko in jih razporedi po torti.
- Ostanke želeja prihrani za preliv.
- Ne glede na to, kaj narediš z jagodnim želejem, mora tortica zdaj v hladilnik na vsaj 6-urni počitek. Predlagava, da jo tam pustiš kar čez noč.
Postrežba:
- Prihranjeno želirano jagodno osnovo pristavi na ogenj, da se stopi.
- Od torte odreži kos in po njemu prelij še vročo jagodno osnovo.
Božični tek!
O f**, tole me je pa zdej čist udarlo, definitivno najmočnejši contender do sedaj, pa šele 12. smo…
Vid,
kar počakaj, kaj šele bo! 😀
uprašanje kaj lahko damo namesto želatine
hvala
Brigita,
uporabiš lahko agar-agar. Za količino in postopek sledi navodilom na embalaži.
Ko sem v kremo vmesala piskote, se je krema zacela locevati v dve fazi in dobila izgled, kot da bi bila sesirjena. Je to normalno, ali sem jaz delala kaj narobe (cokolada je bila mlacna, ko sem dodala smetano, smetana je bila dovolj stepena, morda prevec?)?
Zdaj caka v hladilniku, bomo jutri videli, ce bo sploh ok…
Sara,
ko v kremo vmešaš piškote, ne smeš preveč mešati – s spatulo le trikrat obrneš in je dovolj. Verjetno v tem grmu tiči zajec.
Upava, da je torta super uspela!
Bi zdrzala oblogo iz fondanta?
Melita,
midva misliva, da ne. Vsaj ena plast biskvita bi bila še potrebna.
Zdravo! Če to torto naredim jutri (v sredo), bo počakala do petka popoldne? ali jo raje naredim samo en dan prej? Hvala!
Nika,
bo zdržala 🙂
Kako bi se obneslo, če dam na piškotno dno eno plast jagodnega želeja in šele nato kremo s piškoti?
Darja,
tudi tako bo super.
Ali lahko za plast uporabim OREO prah, namesto OREO koščkov? Za kremo pa bi uporabila koščke (crumbs).
Tina,
tudi tako bo super, ja 🙂
Super torta, kot vse vajine!!
Imam bolj splošno vprašanje, kakšen obroč za torte uporabljata? Tisti, ki sem ga kupila, je zelo tog, in ko ga dam na večjo dimenzijo, tisti ‘notranji’ konec (zavihek) stoji rahlo preč in je posledično torta vedno malo deformirana.. še dobro, da so vse vajine sladice tako okusne, da to vedno odtehta izgled 😉
Špela,
imava dva obroča – en je tak, kot opisuješ, drug pa s tanjšim jezičkom. Je pa od Dr. Oetker.