Poredni polnjeni pirini parklji
Okroglih 21 dni ti preostane do božiča
Predmiklavžev dan privablja posebne pečene prišleke. Predstavljava praznične parklje – polnjene, preprosto pripravljene, predvsem pa pregrešne.
Za grozoviteže:
250 ml mleka
2 jajci
600 g pirine moke
kocka svežega kvasa
žlica soli
60 g sladkorja
5 rezin kuhanega ali pečenega pršuta
80 g masla
2 žlici olivnega olja
Za okraševanje:
suhe brusnice
sušen paradižnik
1 jajce
mak
V kozico z mleko postavi maslo in vsuj sladkor ter segrevaj, dokler se ne stopita. Kozico odstavi in ohladi do mlačnega. Zabavi v kozici dodaj kvas in počakaj, da jo dvigne.
Moko posoli in vanjo naredi jamico, kamor ubiješ jajca in dodaš 2 žlici olja. Vlij kvašeno mešanico in dobljeno maso gneti do prožnega testa. Če je to zelo lepljivo, dodaj še malo moke. Po čutni masaži ga pusti počivati eno uro.
Ko testo doseže zavidljiv volumen, ga vzami iz posode in prični z vražjim delom.
Kos testa povaljaj, na sredino postavi rezino pršuta in ga zapri.
S škarjami ali nožem krutemu parklju naredimo okončine in njegov zaščitni znak – roge.
Poskrbi za brusnične oči ter gumbe in ne pozabi na paradižnikov jezik.
Grdavže premaži s stepenim jajcem in jim z makom posuj kocine po nogah.
Vtakni jih v na 190 stopinj ogreto pečico. 20 minut jih preplašeno opazuj skozi okence, kako postajajo vedno bolj grozni.
Po peki jih vključi jih v aranžma in jih ne spusti izpred oči.
Dober tek!
picaparkli 🙂
Pozdrav,
vse pohvale vajinim dobrotam. Niso me še razočarale. Ti parklji so res namigi 😉
Zivjo!
Rabim pomoc. Ker smo v tujini ( druzina 3 oseb) in nimamo nobenega, ki bi pojedel visek parkeljnov me zanima , koliko gramov vsega rabim, da specem 3 parkeljne. Hvala
Živijo, Janja!
Za tri parklje sestavine v receptu preprosto razpolovi.
Veselo grizljanje!
LP, Midva
Odličen recept! Parklji iz testa se mi ponavadi zdijo lepi, vendar bolj ali manj brez okusa, ta recept pa je te predsodke postavil na glavo. Zelo okusni parklji, ki so izginili v nekaj minutah 🙂 Recept pa kot vedno jasno in zanimivo napisan. Hvala!
Anita,
hvala, naju veseli tvoje navdušenje 🙂