Čupav venec
Začetek sladek, vse sladko!
Vse dobro se začne na začetku in praznični december se pri nama tradicionalno začne z vencem. Tokrat sva v obroč nanizala verigo klasičnih čokoladno-kokosovih čupavcev, skupaj zlepljenih z vanilijevo kremo.
Takle čupav venček se na vratih žal ne bo obdržal, kar pa niti ni tako problematično, saj ga bodo prej pozobali vsi bližnji sladkosnedneži.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Biskvit:
4 jajca
250 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
100 ml olja
100 ml mleka
1 žlica ruma
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
250 g moke
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
Čokoladni premaz:
150 g masla
200 g jedilne čokolade
30 g sladkorja
250 ml mleka
Posip:
Nastrgan kokos
Krema:
250 g maskarpone sira
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
100 ml sladke smetane za stepanje
pol vrečke Dr. Oetker kremfixa
Ostalo:
Pravokotni pekač 40 x 20 cm.
Tortna podlaga premera 26 cm.
Postopek
Biskvit:
- V posodo ubij 4 jajca in jih skupaj z 250 g sladkorja in vrečko vanilin sladkorja stepaj do svetlega – približno 7 minut.
- Primešaj 100 ml olja, 100 ml mleka, žlico ruma in žličko vanilijeve arome.
- V ločeni posodi zmešaj 250 g moke in vrečko pecilnega praška.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim.
- V pekač z visokim robom položi list peki papirja, da štrli ven na vseh štirih straneh.
- V pripravljen pekač vlij biskvitno maso in ga potresi, da se poravna.
- Biskvit peci 20 – 30 minut pri 180 ºC.
- Da je res pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu v sredino biskvita ostati suh.
- Biskvit vzemi iz pekača s pomočjo peki papirja.
Čuparjenje:
- V kozico nameči 150 g masla, 200 g jedilne čokolade, 30 g sladkorja in 250 ml mleka.
- Kozico pristavi nad srednji ogenj in mešaj, da se sestavine združijo v žametno čokoladno zmes.
- Še topel biskvit nareži na približno enako velike kocke.
- Vsako kocko z vseh strani pomoči v toplo čokoladno zmes in jo povaljaj v nastrganem kokosu.
Krema:
- V posodo čmokni 250 g maskarpone sira ter dodaj 2 žlici sladkega prahu in žličko vanilijeve paste.
- Stepi 100 ml sladke smetane za stepanje in jo s spatulo primešaj h kremi.
- Na koncu v kremo vmešaj še pol vrečke kremfixa.
Oblikovanje venca:
- Po tortni podlagi premera 26 cm razporedi čupavce v obroč.
- Kremo uporabi kot lepilo med čupavci, nanesi pa jo z dresirno vrečko.
- Po vrhu venca nabrizgaj rozete iz kreme in ga okrasi s poljubnim sadjem in božičnim dekorjem.