Božična čokoladna torta

Še 9 neučakanih dni do daril!

 

Lani sva se preko jelenjih vez uspela dokopati do recepta za Božičkov najljubši posladek – božično jogurtovo torto. Da sva se tudi letos dokopala do zadnjega recepta, sva morala uporabiti cel spekter prepričevanja, groženj, moledovanja in ruskih narodnih plesov.

untitled-1-of-10
Izplačalo se je, saj sva si priborila recept za torto, ki predstavlja zadnji krik mode na severnem polu! Letos so luknje očitno spet popularne, ker jih je božična čokoladna torta polna.

untitled-1-of-1
V kremi iz bele čokolade pa luknje niso zaradi škrtosti, ampak zato, da imaš kam vliti tekočo čokolado.

untitled-3-of-10
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Za rahel biskvit si priskrbi:
60 g moke
4 jajca
100 g jedilne čokolade
60 g masla sobne temperature
100 g sladkorja
1 žlica kakava v prahu
1 pecilni prašek
4 žlice vroče vode

Okoli lukenj se nahaja krema iz:
750 ml sladke smetane
300 g bele čokolade
8 lističev želatine
4 žlice sladkorja v prahu

V luknje pa spada:
300 ml sladke smetane
100 g mlečne čokolade
30 g temne čokolade
sladkor v prahu po okusu

Nikar ne pozabi na mleko za vlaženje biskvita in Nutello za premaz.

Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Najprej se loti priprave tekoče čokolade, ki bo prebivala v tortinih jamicah. Zavri 300 ml sladke smetane in jo prelij čez mešanico nalomljene mlečne in temne čokolade. Razmerje med čokoladama prilagodi svojemu okusu, skupaj pa naj tehtata 130 g. Sladkaj po okusu s sladkorjem v prahu. Homogeno čokoladno zmes postavi v hladilnik.

untitled-6-of-10
Sladkor in maslo sobne temperature se čisto naključno srečata v posodi. V pozdrav ju električno namlati do kremastega. V posodo naj zdaj skočijo še jajca, nato pa moka, zmešana s kakvom in pecilnim praškom.

untitled-10-of-10
Čokolado stopi nad soparo in jo po kratkotrajnem hlajenju primešaj k ostali zmešnjavi. Ko se s sestavinami zmešajo še 4 žlice vrele vode, lahko biskvitno maso vliješ v pekač za torte, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
Pečico nažgi na 180 stopinj in vanjo za 25 minut skrij pekač za torte. Pečenost biskvita preveri z zobotrebcem.

untitled-7-of-10
V kozici segrej 2,5 dl sladke smetane skoraj do vretja, jo odstavi in vanjo vrzi nalomljeno belo čokolado. Želatino namoči in ožemi, nato pa jo vrzi k vroči čokoladni zmesi. Mešaj, da se želatina povsem razpusti. Preostalih 500 ml sladke smetane skupaj s sladkorjem v prahu pretepi do čvrstega, nakar vanjo počasi vmešaš še do mlačnosti ohlajeno čokoladno mešanico.

untitled-9-of-10
Biskvit obdaj z obročem za torte, vmes pa porini acetatno folijo ali pa papir za peko. Da bo sočen, biskvit namoči z mlekom in radodarno premaži z Nutello. Prelij ga s kremo iz bele čokolade, v katero do biskvita porineš mini shooter kozarčke. Ti naj ne bodo preblizu eden drugemu in robu. Prav tako ne rini kozarčka v sredino torte, ker bo prišlo pri rezanju do katastrofe.
Kozarčke obteži z vodo ali z raznimi težjimi drobnarijami.

untitled-8-of-10
Od torte se moraš zdaj žal posloviti za najmanj 6 ur, nabolje pa, da greš vmes kar spat. Zjutraj vstani z desno nogo in iz torte izvleči kozarčke. Pomagaj si z vlivanjem vroče vode.

Iz hladilnika pograbi tudi vnaprej pripravljeno tekočo čokolado in jo pred postrežbo atraktivno vlij v že okrašeno torto.

untitled-1-of-1
Tukaj je viden redek prizor, ko je torta še nedotaknjena.

untitled-2-of-10
Kmalu si priča pojavu izginotja kosa, ki botruje, da v nekaj trenutkih cela torta izgine neznanokam.

untitled-4-of-10
Pomembno je le eno vprašanje – pomakaš ali prerežeš?

untitled-5-of-10
Luknjast tek!

Hu Hu
Ime recepta
Božična čokoladna torta
Objavljeno
Čas priprave
Čas kuhanja
Skupni čas
Povprečna ocena
5 Based on 4 Review(s)

43 comments

  1. Allma says:

    Sploh ne dohajam, jaz trenutno delam lansko(jogurtovo), zdej pa komaj čakam da začnem to delati 🙂 top recepti, hvala ker jih delita z nami <3

  2. Ancy says:

    Zivjo, mene pa zanima katero smetano ste uporabila. Kajti naredila sem jo, je zelo okusna, vendar je bela krema enako visoko kot testo. stem da je bilo sladke smetane v kolicinah po receptu. Hvala za odgovor. Lp

    • midva says:

      Živijo, Ancy 🙂

      Uporabila sva sladko smetano od Mercatorja s 3,5 % m.m. Upodobljena je na sliki in skriva se pod linkom pri sestavinah. Res čudno, da je prišla plast tako nizka. 0,5 l sladke smetane se stepe in s tem dobi veliko večji volumen.

      LP,
      Midva

  3. Nina says:

    Zdravo,
    sem delala že božično-jogurtovo torto in je bila odlična! Prepričana sem, da je tudi ta, saj sem velik čokoholik :). Me pa zanima, kje lahko najdem recept za zvezdaste piškotke, ki tako lepo okrasijo torto?

    Hvala in lep pozdrav,

    Nina

  4. Nana says:

    A shooter kozarčke se vstavi v biskvit, po prelitju kreme ali prej (kar se bi mi zdelo logično, samo ne razumem čisto navodil)?
    Ker če vstaviš v kremo že, se verjetno cela masa dvigne, ali ne?

    hvala.

    • pizmur says:

      Tako je, kozarčke postaviš v biskvit, ko je krema že na njemu. In ja, s tem ko daš kozarčke v kremo se masa malo dvigne. Lp, Midva:)

    • pizmur says:

      Zdravo Andreja.

      Ne čokolada ne pride trda saj je narejena v takem razmerju da se tudi v hladilniku ne strdi popolnoma.
      LP, Midva:)

  5. Nastja Tomsič says:

    Pozdravljena, mene zanima zakaj mi tekoca cokolada postane zelo redka in ne bolj gosta? Delala sem po receptu in mi je ze dvakrat tako prislo…

    • pizmur says:

      Pozdravljena Nastja!

      Čokolada mora tako kot tortica počivati v hladilniku najmanj 6 ur še bolje pa da kar čez noč. Se bo 100% zgostila. Lp, Midva:)

  6. Andreja says:

    Pozdravljena, super recept! Danes bi jo rada napravila pa imam vprašanje: ali čokolada iz hladilnika, za v luknje, ni trda? Ali jo je treba segreti? Kdaj se vlije v luknje? Hvala za odgovor☺ Andreja

    • pizmur says:

      Zdravo Andreja!
      Čokolada za v luknjice je narejena v takem razmerju, da se tudi na hladnem ne strdi popolnoma. V luknjice se jo vlije tik pred serviranjem. Lahko jo segreješ ali pa ne, to je pa čisto odvisno od okusa. Lepe praznike, Midva:)

  7. Tamara says:

    Zdravo, ne dobim plasticnih kozarckov malih. Ali mislita, da bi slo s steklenimi…ali se bo prevec prijelo? Hvala za odgovor:) lp

  8. Sanja says:

    Zivijo! imam vprasanje glede tekoce cokoladne zmesi, ki naj bi se vlivala v luknjice v torti in sicer se zmes ne zgosti (naredila sem jo po navodilih kot napisano zgoraj z enakimi sestavinami). hvala vnaprej za namig in krasne praznike zelim! 🙂

    • pizmur says:

      Zdravo Sanja!
      Zmes mora tako kot tortica počakati v hladilniku in brez skrbi po parih urah se bo zgostila. Lepe praznike tudi tebi, Midva:)

  9. Andreja says:

    Vse je bilo kot sta napisala. Tortica je bila čudovita tako za oči kot za užitek brbončic😃 Pomlaskali do zadnjega kosa! Odlično in domiselno👍
    P.s. za luknje sem uporabila steklene kozarčke za žgane pijače – še obtežiti jih ni bilo treba in z malo ‘vijačenja’ so lepo zlezli iz kreme. Andreja

  10. Jasmina says:

    Naša božična večerja je bila kronana s tole odličnostjo. Malce skeptična sem bila edino glede obtežitve kozarčkov in potem odstranjevanjem le-teh. Potem pa sem nalila vodo v kozarčke, ko je bila torta strjena sem pa s slamico vodo ven kar spila in natočila vročo :). Za okrasitev sem naredila čokoladno smrekico. Vsi so bili navdušeni nad izgledom in okusom. Gotovo bo repete kmalu :). Hvala za recept!

    • midva says:

      Barbara,

      kaj točno pa povzroča preglavice? Želatino najprej namoči v vodi in ko se zmehča, jo ožemi. Nato jo vmešaj v vročo zmes bele čokolade in smetane. Zdaj bi se morala popolnoma raztopiti.

      LP,
      Midva 🙂

  11. Saša says:

    Zivjo
    Naredila sva kremo iz bele cokolade, pa se je smetana locila od cokolade oz se je sesirilo. Kaj sva naredila narobe?

    Hvala za odgovor 🙂

  12. Doris says:

    Zdravo imam eno vprasanje nisem najbolj pazlijo prebrala in sem naredla belo cokolado z navadno sladko smetano z rumeno. Bo to vredu ko jo zmesam z stepeno smetano?hvala za odg

  13. bisa says:

    Torta je uspela taka kot mora bit in je ČUDOVITA!
    S tortopretvornikom sem pekla v pekaču s premerom 24 cm in vse štima. 🙂 Hvala!

  14. Natka says:

    Zdravo. V nedeljo rabim to torto in me zanima ce jo v soboto dokoncam, ce bo do nedelje ostala cela, da ne bi raztekla zaradi cokolade ali nasploh. Hvala za odgovor 🙂

  15. Adrijana says:

    Zdravo, rada bi se lotila te tortice ampak bi jo delala v pekaču 25×30 cm. Lepo prosim za pomoč koliko več sestavin morem dodat, da bo debelina biskvita in kreme ista, ko pri okrogli torti s premerom 26 cm.

    Hvala za pomoč in lep pozdrav,
    Adrijana

  16. Sara says:

    Imam obod premera 28cm in visok 5 cm… a bo ta višina dovolj da ne bo krema tekla preko? ali je bolje da ne večam količin ampak naredim kar za premer 26cm?

Leave a Reply