Pečene bučne palčke
“Pomfri” za vse bučmane!
Pečene bučne palčke iz pečice so odlična alternativa krompirju. Z izrazitejšim, oreškastim okusom se odlično podajo k vsem vrstam jedi, lahko pa jih pomlatimo kar same v družbi kake dobre pomake.
Za pripravo bučnih palčk lahko uporabimo masleno ali hokaido bučo. Maslena buča ima dolg vrat, ki nima votle sredice, zato je pri njej priprava palčk lažja, palčke pa so tudi lepše.
Hokaido buča pa se za bolj zoprno pripravo oddolži z lepšo barvo.
Kadar bučo pečemo v pečici, se rado zgodi, da je mehka in razmočena. V lovu na čim bolj hrustljave palčke moramo zato prilagoditi nekaj faktorjev. Najprej moramo bučo narezati na tanke in enakomerne palčke. Pred peko jih namakamo v hladni vodi, da se znebimo odvečnega škroba, ki nase veže vodo. Smešno je, da jih nato oblečemo v plašček iz škroba in olja, ki se v pečici spremeni v hrustljavo skorjico. Ekstra hrustljavost pa dosežemo z dodatkom parmezana.
Sicer pa pri peki buč težko pridemo do enako hrustljave skorjice kot pri krompirju, kar še posebej velja, če čakamo, da se palčke ohladijo.
Pozor! Pri rezanju buč na palčke moramo biti previdni. Ker je meso buč trdo, moramo uporabiti večjo silo, zaradi česar lahko kiksi vodijo do hujših ureznin.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 večja maslena ali hokaido buča
1 žlica škroba
2 žlici oljčnega olja
3 žlice fino naribanega parmezana
sol
Postopek
Predpriprava:
- Bučo razčetverimo po njeni osi.
- Z žlico izdolbemo in postrgamo laske in semena.
- Kose buče olupimo – če nam to uspe z uporabo lupilca za krompir, je super, drugače se lupljenja lotimo z ostrim nožem.
- Vsak kos buče narežemo na približno enako debele palčke, da se bodo enakomerno pekle.
- Bučne palčke stresemo v veliko posodo in jih prelijemo s hladno vodo.
- Namakati jih pustimo vsaj 30 minut, brez težav pa lahko v vodi počakajo tudi več ur.
Peka:
- Pečico segrejemo na 200 °C. Midva sva nabrala palčk za dva pladnja, zato sva pečico nastavila na funkcijo peke z ventilatorjem, ki omogoča peko v več nivojih.
- Namočene bučne palčke splaknemo pod tekočo vodo in jih temeljito osušimo s papirnato ali bombažno kuhinjsko brisačo.
- Palčke stresemo v večjo skledo in jih zasujemo s škrobom. Temeljito jih premešamo, da je vsaka palčka prekrita s škrobom, pri tem pa pazimo, da ne prebelimo cele kuhinje.
- V skledo zlijemo oljčno olje in zopet dobro premešamo.
- Po želji lahko primešamo še fino nariban parmezan, ki bo poskrbel, da bo pečena buča prijetno zahrustala ob ugrizu.
- Palčke razporedimo po dveh pladnjih za peko, pokritih s papirjem za peko. Pri tem je nadvse pomembno, da se posamezne palčke med seboj ne dotikajo, saj bodo v nasprotnem primeru po peki žalostno razmočene.
- Oba pladnja vtaknemo v pečico – enega višje, drugega nižje, med njima pa naj bo nekaj prostora. To velja le za ventilatorsko pečico – pri običajni je potrebno speči vsak pladenj posebej.
- Po 10-15 minutah peke pri 200 °C pladnja vzamemo iz pečice, bučne palčke pa obrnemo.
- Peko nadaljujemo pri 240 °C, spet 10-15 minut, pri tem pa zamenjamo položaj pladnjev v pečici.
- Čas peke prilagodimo debelini bučnih rezin.
- Po peki jih pustimo še kako minuto na pekaču, nato pa jih posolimo in postrežemo.
Bučni tek!