Belokranjski nadev
Velikonočni megamix
Belokranjski nadev ali fuline je značilna belokranjska velikonočna jed. Nadev se imenuje zato, ker to okusno zmes šunke in starega kruha tradicionalno natlačimo v črevo, domači kuhinji bolj prijazno pa ga pa lahko zavijemo v vrečko za peko ali pa v papir za peko.
To štruco lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa kot prilogo ostalim velikonočnim dobrotam, v vsakem primeru pa se odlično ujame z osvežilno hrenovo majonezno omako.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Nadev:
400 g prekajene šunke
100 g slanine
750 g starega kruha
10 jajc
sol
poper
Hrenova omaka:
1 žlica majoneze
1 žlica kisle smetane
2 žlici naribanega hrena
1 žlica limoninega soka
sol
poper
Postopek
Priprava nadeva:
- Prekajeno šunko kuhamo 1 uro, vodo pa prihranimo.
- Šunko narežemo na kocke.
- Star kruh prav tako narežemo na kocke.
- Slanino na drobno nasekljamo.
- Vsa jajca ubijemo in jih razžvrkljamo.
- V večjo skledo stresemo kruhove kocke ter dodamo slanino in šunko.
- Prilijemo razžvrkljana jajca in premešamo.
- Solimo in popramo po okusu.
- Dolijemo toliko vode, da je masa prepojena in take gostote, da jo lahko oblikujemo z dlanmi.
- Iz mase oblikujemo eno večjo ali dve manjši štruci.
- Štruco lahko zavijemo v prozorno vrečko za peko, lahko pa jo na tesno zavijemo v papir za peko kot simpatičen paketek.
- V vsakem primeru pečemo belokranjski nadev 45-50 minut pri 180 °C.
- Po peki naj se nadev ohladi, nato ga narežemo in postrežemo s šunko, hrenom, pirhi in ostalo velikonočno drobnarijo.
Hrenova omaka:
- Majonezo, kislo smetano in limonin sok zmešamo.
- Dodamo fino nariban hren, nato solimo in popramo po okusu.