Pečeni jajčevci, polnjeni s kuskusom
Kup dobrega!
Poleti se štanti branjevk kar krivijo pod vsemi domačimi dobrotami, ki jim mediteransko poletje ustreza.
Izkoristimo sezono in pripravimo bogato kosilo brez mesa, ki bo navdušilo vsakogar!
Pečene polovice jajčevcev ponujajo atraktivno in kremno podlago celemu kupu nadeva iz kuskusa, čičerike, bučk in paradižnikov.
Povrh nadrobimo še mladi sir, za piko na i na pogled in na okus bogatemu kosilu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Jajčevci:
2 srednja jajčevca
oljčno olje
sol
poper
Polnilo:
250 g kuskusa
500 ml zelenjavne jušne osnove
1 bučka
1 žlica sušenih paradižnikov
5 češnjevih paradižnikov
5 žlic paradižnikove mezge
1 manjša konzerva čičerike
1 čebula
2 stroka česna
Za povrh:
Mladi sir
Postopek
Jajčevci:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- Jajčevca razpolovimo, prerezane plasti pa dobro posolimo.
- Tako ju pustimo stati 10-15 minut, potem pa tekočino, ki pride na plano, dobro pobrišemo s papirnato brisačko.
- Polovice jajčevcev popopramo in jih pošpricamo z oljčnim oljem.
- Pečemo jih 20-30 minut pri 200 ºC.
Nadev:
- Čebulo in sušene paradižnike narežemo na drobne kocke, česen pa sesekljamo.
- Bučko in paradižnik narežemo na kocke.
- V lonec vlijemo malo olja, na njem pa popražimo čebulo, da postekleni.
- Dodamo sušene paradižnike in česen ter pražimo 2 minuti.
- Zabavi se pridružijo še bučkine in paradižnikove kocke.
- Kuhamo, da se bučke zmehčajo, po potrebi pa dodamo še malo vode.
- Solimo in popramo po okusu.
- V piskru zavremo zelenjavno jušno osnovo in jo prelijemo čez kuskus.
- Počakamo, da se kuskus napoji, nato ga zmešamo s praženo zelenjavo in čičeriko.
Postrežba:
- Vsako polovico pečenih jajčevcev malce potlači, nato jih napolni z nadevom.
- Povrh potresi nadrobljen mladi sir, pošpricaj oljčno olje in posuj sveža zelišča.