Juha iz pečene cvetače
Karfijola je zakon!
Cvetača ne velja za zelenjavo z izrazitim okusom, pa se vseeno redno znajde na jedilnikih vrhunskih chefov.
Prvi razlog za to je cvetačina tekstura, pa naj bo kuhana, pečena ali pa surova. Drugi razlog za njeno priljubljenost pa je ravno njen blag okus, saj s tem omogoča prosto pot domišljiji pri ustvarjanju kombinacij.
Najbolj preprost prikaz vsestranskosti cvetače je kremna juha iz pečene cvetače. Nepopisan cvetačni list pa sva midva olišpala z BIO začimbami Kotányi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine:
1 večja glava cvetače
3 stroki česna
pol čebule
0,5 žličke Kotányi BIO kurkume
0,5 žličke Kotányi BIO paprike
1 l zelenjavne jušne osnove
¼ limone
timijan
oljčno olje
Kotányi BIO poper
sol
Postopek
- Cvetačo splakni, ji odstrani zelenje in jo nareži na enako velike cvetke.
- Cvetke stresi v pekač, zraven pa vrzi še tri neolupljene stroke česna.
- Po cvetači potresi po pol žličke kurkume in sladke paprike ter jo polij z dvema žlicama oljčnega olja.
- Vsebino pekača dobro premešaj, nato ga postavi v pečico, segreto na 200 °C.
- Cvetačo peci toliko časa, da se zmehča, približno 30 minut. Vmes jo enkrat premešaj.
- Pol čebule na drobno nasekljaj in jo rumeno prepraži na 1 žlici oljčnega olja.
- Iz pekača previdno poberi pečene stroke česna in jih iztisni iz lupine v lonec s čebulo – po peki postanejo mehki kot pasta.
- V pisker stresi še pečeno cvetačo, nato pa zalij z 1 l jušne osnove.
- Vse skupaj premešaj in počakaj, da zavre, nato fino spasiraj s paličnim mešalnikom.
- V juho dodaj sok četrt limone, nato jo soli in popraj po okusu.
Super juhica! Narejena in pojedena z užitkom že večkrat. 👌 Peka s kurkumo in sladko papriko da cvetači popolnoma novo dimenzijo okusa. Božansko. 😉 Hvala za recept.