Čevap dog
Hot dog s čevapčiči
Le kdo ne mara piknikov? Gre za druženje svojcev in/ali prijateljev na prostem, ki se, seveda, vrti okoli hrane in pijače. Kmalu po štartu se piknikovalci organsko pogrupirajo v različne skupinice.
Standardni skupki ljudi na pikniku so:
- žarmojstri, kjer peče (vsaj) en, pametujejo vsi;
- organizatorke, ki ob vodenju piknika poskrbijo še za sladico;
- babice z vnuki, ki velja za najbolj glasno skupino med vsemi;
- športniki, ki se obmetavajo z žogami, frizbiji in zbadljivkami;
- najstniki, ki z zavijanjem z očmi skrivajo, da se imajo prav fajn.
Ko imaš omenjene skupine posejane po vsem travniku, jih je prav neekonomično zbobnati vkup za eno mizo. Pripravimo raje bolj priročen združek dveh legendarnih piknik jedi – hot doga in čevapčičev.
Čevap dog je priročna poslastica, pri kateri na sredini mehke štručke ždi sočen čevapčič, družbo pa mu delata še mlada čebula in beli sir. Brez omak ne bo šlo in čevap dog najbolj zasije s kajmakovo omako in z omako iz pečene paprike.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Čevap dog:
Hot dog štručke
Daljši čevapčiči (npr. leskovački)
Beli sir
Kajmakova omaka:
100 g kajmaka
1-2 žlici kisle smetane
0,5 žličke česna v prahu
sol
Omaka iz pečene paprike:
100 g vložene pečene rdeče paprike v kisu
50 g kremnega sira
sol
poper
Postopek
Kajmakova omaka:
- S sekljalnikom zmiksaj kajmak, kislo smetano in česen v prahu v gladko omako.
- Solimo jo po okusu.
Omaka iz vložene pečene paprike:
- S sekljalnikom zmiksamo omako iz odcejene pečene paprike in kremnega sira.
- Solimo in popramo jo po okusu.
Čevapčiči:
Peka čevapčičev je enostavna, če se držimo uveljavljenih načel:
- pečemo jih na ne prevroči rešetki,
- vmes jih obračamo, da se spečejo z vseh strani,
- pri rokovanju z njimi jih ne prebadamo,
- prvi čevapčič pa pripada žar mojstru, skupaj z vrčkom piva.
Čevap dog:
- Hot dog štručko razpolovimo, po želji jo lahko tudi popečemo na žaru.
- V razprto štručko vtaknemo čevapčič ali dva, po njemu pa potresemo narezano mlado čebulo in nadrobimo beli sir.
- Po vsem skupaj površno pošpricamo obe omaki.
Postrežba:
- Čevap doge zbiramo v košarico, z njo pa zaokrožimo po piknik prizorišču.