Torta z gozdnimi sadeži in vanilijo
Kot da bi se valjala po gozdnih tleh
Sadne torte imajo lepo navado, da takoj poživijo dan, kjerkoli se pojavijo. Gozdni sadeži so kot nalašč za osnovo torte, saj se poleg odličnega okusa ponašajo z ravno pravšnjo kislostjo. Ko slednjo uravnotežimo s sladkorjem, dobimo odlično sladko-kislo kombinacijo tako v želatini na vrhu torte kot v kremi pod njo.
Povsem na dnu se skriva vanilijev biskvit, ki nevpadljivo dopolni okus in teksturo torte.
Da bo priprava torte mačji kašelj, ustvarjaj z Dr. Oetker izdelki 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Vanilijev biskvit:
2 jajci
40 g moke
40 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
2 žlici mleka
Vanilijeva krema z gozdnimi sadeži:
2 vrečki Dr. Oetker vanilijeva pudinga
250 g maskarpone sira
500 g zamrznjenih gozdnih sadežev
5-7 žlic Dr. Oetker Sladkega prahu
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
300 ml sladke smetane
5 listov Dr. Oetker želatine
100 ml mleka
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Žele iz gozdnih sadežev:
250 g zamrznjenih gozdnih sadežev
3 listi Dr. Oetker želatine v lističih
Dr. Oetker Sladki prah po okusu
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Vanilijev biskvit:
- Pečico segrej na 180 ˘C.
- Jajci ubij in loči rumenjake od beljakov.
- Rumenjake penasto stepi skupaj s 40 g sladkorja.
- Dodaj 1 žličko vanilijeve paste in 2 žlici mleka.
- Beljake stepi v sneg v ločeni posodi in jih s spatulo primešaj k rumenjakovi zmesi.
- S spatulo primešaj še presejano moko.
- Biskvitno zmes zlij v tortni pekač, ki mu dno pokriješ s peki papirjem.
- Biskvit peci 8-10 minut na 180 °C. Da je res pečen, pa preveri z zobotrebcem – pri vbodu v biskvit se ne sme nanj nič prijeti.
- Biskvit postavi na tortno podlago, okoli njega pa zategni tortni obroč. Tega po notranji strani obdaj z acetatno folijo.
Vanilijeva krema z gozdnimi sadeži:
- Gozdne sadeže stresi v kozico in jih posuj z 2 vrečkama vanilijevega sladkorja.
- Kuhaj jih, da se povsem zmehčajo, nato jih spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Osnovo gozdnih sadežev precedi skozi fino cedilo, da se znebiš pešk.
- Da pobereš iz ostankov kar se da veliko okusa, skozi cedilo prilij še vodo, da dobiš skupaj 500 ml osnove.
- Osnovo prelij nazaj v kozico in jih pristavi nad ogenj.
100 ml mleka z metlico zmešaj z 2 vrečkami vanilijevega pudinga. - Pudingovo zmes zlij v vročo osnovo gozdnih sadežev, nato jo kuhaj, da se zgosti.
- Puding odstavi in ga pusti, da se malce ohladi.
- 250 g maskarpone sira primešaj še k toplemu pudingu z električnim mešalnikom.
- Primešaj 5-7 žlic sladkega prahu – sladkaj po okusu, odvisno od kislosti gozdnih sadežev.
- V hladni vodi namoči 5 listov želatine in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico, nato pa segrevaj, da se želatina povsem stopi.
- Želatino z električnim mešalnikom primešaj h kremi.
- Če je krema še zelo topla, jo pusti pri miru, da se malo ohladi.
- V ločeni posodi stepi 300 ml hladne sladke smetane, ki jo nato s spatulo primešaš h kremi.
- Kremo zlij na biskvit in jo poravnaj.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Žele iz gozdnih sadežev:
- Gozdne sadeže stresi v kozico in jih po okusu sladkaj s sladkim prahom.
- Kuhaj jih, da se povsem zmehčajo, nato jih spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Osnovo gozdnih sadežev zopet precedi skozi fino cedilo, da se znebiš pešk.
- Da pobereš iz ostankov na cedilu kar se da veliko okusa, skozi cedilo prilij še malo vode.
- Osnovo segrej, nato pa v njej raztopi 3 ožete liste želatine, ki jih prej namakaš v hladni vodi, da se napojijo.
- Ko se osnova malce ohladi, jo prelij po vrhu kreme.
- Torto postavi nazaj v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Pomladni tek!