Čokoladna torta z orehovim biskvitom
… in suhimi slivami
Na mizi se lahko po mili volji bohotijo sadne sladice vseh okusov, velikosti in oblik, a ko na sceno uleti konkretna čokoladna torta, se vsi žarometi požrešno usmerijo vanjo.
Taka je tudi ta čokoladna torta, podkovana z rahlim orehovim biskvitom in okronana s skoraj marmeladnim nadevom iz suhih sliv na čokoladnem ganachu. Na sredini pa seveda najdeš bogato, žametno in okusa polno čokoladno kremo.
Da čokoladni torti postaviš strešico na č, posezi po kvalitetnih sestavinah, pa naj bo to čokolada ali pa cel regiment Dr. Oetker sestavin za peko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
2 jajci
50 g moke
40 g mletih orehov
40 g mleka
40 g olja
60 g sladkorja
¾ žličke pecilnega praška
1 žlička vanilijeve arome
mleko za navlažitev
1 žlica ruma
Čokoladna krema:
1 vrečka čokoladnega pudinga
400 ml mleka
400 g smetane za stepanje
5 listov želatine
200 g temne čokolade
4 zvrhane žlice Sladkega prahu
Nadev iz suhih sliv:
200 g izkoščičenih suhih sliv
200 ml vode
1 žlica ruma
2 žlici Sladkega prahu
Čokoladni ganache:
120 ml sladke smetane
100 g temne čokolade
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Orehov biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Obe jajci in 90 g sladkorja penasto stepi.
- Dodaj 1 žličko vanilijeve arome, 40 g mleka in 40 g olja. Premešaj.
- V drugi posodi zmešaj 50 g moke, 40 g mletih orehov in 3/4 žličke pecilnega praška.
- Suhe sestavine s spatulo primešaj k mokrim, da dobiš homogeno zmes.
- Na dno tortnega pekača postavi izrezan papir za peko.
- V pekač vlij biskvitno maso, pri strganju pa si pomagaj s spatulo.
- Biskvit se peče 15-20 minut, pečenost pa preveri z zobotrebcem. Ta mora po vbodu v biskvit ostati suh.
- Po peki pusti, da se biskvit ohladi.
Čokoladna krema:
- V kozico zlij 300 ml mleka in ga zavri.
- V skodelici zmešaj vrečko čokoladnega pudinga in 100 ml mleka.
- Vrelo mleko odstavi, vanj z metlico vmešaj vsebino skodelice, nato ga vrni nad ogenj.
- Puding kuhaj, da se zgosti, nato ga odstavi in vanj vmešaj 200 g temne čokolade.
- Puding odstavi, nato ga tesno pokrij z acetatno folijo – ta se mora prilepiti na puding.
- Pusti, da se puding ohladi na sobno temperaturo.
- 400 g smetane za stepanje premlati, da popeni.
- 5 listov želatine namoči in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Želatino segrevaj nad srednjim ognjem, da se popolnoma raztopi, nato jo z mikserjem primešaj k pudingu.
- Sladki prah prav tako električno primešaj v kremo.
- Povsem na koncu s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Okoli biskvita zategni obroč za torte, po notranji strani pa namesti acetatno folijo.
- V obroč zlij čokoladno kremo in jo poravnaj.
- Nastajajočo torto postavi v hladilnik, da se krema učvrsti.
Čokoladni ganache:
- V kozico zlij 120 ml sladke smetane in nalomi 100 g temne čokolade.
- Kozico pristavi nad nizki ogenj in segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- Ko se čokoladni ganache malce shladi, ga zlij po vrhu strjene kreme.
- Torto zdaj postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa čez noč.
Nadev iz suhih sliv:
- Nadev lahko pripraviš bolj tekoč za dodatek kosu torte ob postrežbi, lahko pa je bolj gost in z njim okrasiš torto.
- 200 g suhih sliv zalij z 200 ml vode ter 1 žlico ruma in dodaj 2 žlici sladkorja v prahu.
- Kuhaj jih 7-10 minut, da se zmehčajo, nato jih spasiraj.
- Zdaj je nadev dovolj gost, da ga nabrizgaš na torto, ko se ohladi. Če želiš bolj tekoč preliv, dodaj še malo vode.
- Po torti nabrizgaj nadev in jo okrasi z orehi, nato pa jo veselo razreži in postrezi 🙂